Ιδιαίτερη αναφορά για τον ομογενή δημοσιογράφο Κώστα Νικολόπουλο στη Βουλή της Αυστραλίας

Η ελληνική παροικία και η Αυστραλία είναι φτωχότερη μετά το θάνατο του Κώστα Νικολόπουλου. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της ειδικής αναφοράς που έκαναν την Τετάρτη, οι δύο βουλευτίνες του Εργατικού Κόμματος Μαρία Βαμβακινού και Anna Burke, στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.

Η Μαρία Βαμβακινού, που εκλέγεται στην έδρα Calwell, της Βικτώριας αναφέρθηκε διεξοδικά στις ποιότητες που χαρακτήριζαν τον εκλιπόντα συνάδελφο, χαρακτηρίζοντάς τον -πρωτίστως- ως έναν οξύνου, ευσυνείδητο δημοσιογράφο, ιδιαίτερα αγαπητό στην ελληνική παροικία, καυστικό και δίκαιο, με αξιοθαύμαστη αφοσίωση στα κοινά και την ελληνική παροικία. Η κ. Βαμβακινού ανέφερε, παράλληλα, ότι οι στήλες του στις σελίδες του «Νέου Κόσμου» έχριζαν πάντοτε ύψιστης προσοχής από την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της Αυστραλίας που τις παρακολουθούσε ανελλιπώς.

«Ο Κώστας Νικολόπουλος ήταν, πάνω απ’ όλα, ένας πολύ καλός δημοσιογράφος, απ’ αυτούς τους δημοσιογράφους της παλαιάς, καλής σχολής, έχοντας πάντα ως βασικό του μέλημά του την ανακάλυψη της αλήθειας και τη δημοσιοποίησή της» είπε χαρακτηριστικά στην ομοσπονδιακή Βουλή η κ. Βαμβακινού. Ευχαρίστησε δημόσια τον αείμνηστο συνάδελφο, αφενός, για τη στήριξη που της παρείχε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική, αλλά και για την κριτική που της έκανε κατά καιρούς. «Μπορεί να ήταν σκληρός κριτής, αλλά ήταν πάντα δίκαιος και αντικειμενικός» είπε.

O αείμνηστος Κώστας Νικολόπουλος, πρώτος από αριστερά στην Καμπέρα, με τους (από αριστερά) πρώην ομοσπονδιακό βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Στιβ Γεωργανά, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Il Globo», Dario Nelli, τον τότε υπουργό Μετανάστευσης, Chris Bowen, και την ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού (φώτο αρχείου)

O αείμνηστος Κώστας Νικολόπουλος, πρώτος από αριστερά στην Καμπέρα, με τους (από αριστερά) πρώην ομοσπονδιακό βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Στιβ Γεωργανά, τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Il Globo», Dario Nelli, τον τότε υπουργό Μετανάστευσης, Chris Bowen, και την ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού (φώτο αρχείου)

Στο λόγο της αναφέρθηκε, επίσης, στην προσφορά του Κώστα Νικολόπουλου στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας και, ιδιαίτερα, στον σημαντικό και ηγετικό ρόλο που έπαιξε στην εκστρατεία στο να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων της χώρας.

«Το υπόμνημα για να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο υπέγραψαν 24.000 πολίτες, κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010. Ο Κώστας Νικολόπουλος ήταν ο πρωτοστάτης αυτής της εκστρατείας για συλλογή υπογραφών, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμπερίληψη της ελληνικής στον κατάλογο των γλωσσών του αναλυτικού προγράμματος» είπε η ομογενής βουλευτίνα.

Η κ. Βαμβακινού, όμως, δεν περιόρισε την αναφορά της μόνο στο δημόσιο πρόσωπο του Κώστα Νικολόπουλου. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του γιου του, Νίκου, αναφέρθηκε και στον άνθρωπο και πατέρα Κώστα, έναν ταπεινό και στοργικό άνθρωπο, που πάντα φρόντιζε, έστω και αν υπηρετούσε με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση τη δημοσιογραφία, να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

«Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ»

«Η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας και η δημοσιογραφία θρηνούν το χαμό ενός μεγάλου δημοσιογράφου, που υπηρέτησε με αφοσίωση και γνώμονα πάντα την προβολή και προάσπιση των δικαιωμάτων της αυστραλοελληνικής κοινότητας» είπε η βουλευτίνα του Εργατικού Κόμματος Anna Burke, που εκλέγεται στην έδρα Chislom, έδρα στην οποία ανήκε το προάστιο της Μελβούρνης όπου ζούσε ο Κώστας Νικολόπουλος.

Αφού απεύθυνε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, είπε ότι θα της λείψει η παρουσία του και η δουλειά του.

Η κ. Bourke αναφέρθηκε στη δράση του Κώστα Νικολόπουλου τόσο στα δημοσιογραφικά όσο και στα κοινωνικά δρώμενα της Μελβούρνης, και τόνισε ότι η προσφορά του στα κοινά δεν αφορά μόνο την ελληνική ομογένεια αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική και αυστραλιανή εν γένει κοινότητα.

Αναφερόμενη στην αναγνώριση της προσφοράς του η κ. Burke είπε ότι έστω και αν ο συνάδερφος έλαβε αρκετές τιμητικές διακρίσεις από διαφορετικούς οργανισμούς κατά την πολυετή ανάμειξή του στα κοινά, η επίσημη αυστραλιανή Πολιτεία δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει και τιμήσει την προσφορά του.

«Τόσο εγώ όσο και άλλοι πρότειναν κατά καιρούς τον Κώστα προκειμένου να τιμηθεί από την αυστραλιανή Πολιτεία για τη δράση του στην προάσπιση των αρχών του πολυπολιτισμού και των δικαιωμάτων των αδυνάτων της κοινωνίας μας, αυτό δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα. Εγώ πάντως θα συνεχίσω αυτήν την προσπάθειά μου για την αναγνώριση του Κώστα έστω και μετά θάνατον» και με αυτήν τη δέσμευση ολοκλήρωσε την αναφορά της στο Εθνικό Συμβούλιο.

Neoskosmos.com