Ιταμή πρόκληση της Άγκυρας! “Κόβει” το Αιγαίο στα δύο για ασκήσεις…

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται! Βρήκε ευκαιρία η Άγκυρα, με το αρνητικό κλίμα που διεθνώς έχουν προκαλέσει οι περί της Συμφωνίας με την ΕΕ αντεγκλίσεις, αντιπαραθέσεις και “παλικαρισμοί” και οδηγεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε πορεία σοβαρής επιδείνωσης.   Στο κλίμα αυτό, η Αγκυρα να εκδίδει NOTAM με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο, και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η ενέργεια αυτ΄’η επέσυρε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία.
Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.
  • Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα εξέδωσε δική της αγγελία με την οποία κηρύσσει άκυρη την τουρκική και ποροειδοποίησε ότι για όποιο ατύχημα υπεύθυνη είναι η Άγκυρα.

Στο μεταξύ, την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων κατά τους 6 μήνες μήνες του έτους ζητούν μεταξύ άλλων Ελληνες και Τουρκοι φιλειρηνικοί πολίτες αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν στο Αϊβαλί. Στη συνάντηση που γίνεται σε ετήσια βάση, εξετάστηκαν θέματα περαιτέρω προώθησης της φιλίας και της συνεργασίας στις δύο ακτές του Αιγαίου, σε επίπεδο πολιτών.
Την έναρξη των εργασιών της κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και της αντίστοιχης τουρκικής οργάνωσης «Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», έκανε ο δήμαρχος Αϊβαλιού και ακολούθησαν ο Μπουλέντ Τανίκ, πρώην δήμαρχος Τσάνκαγια Άγκυρας, και ο Στρατής Πάλλης, αντιπρόεδρος της «Συνύπαρξης», πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στις προοπτικές που ανοίγονται για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μετά την πολιτική αλλαγή που επήλθε στην Ελλάδα.

Το «μορατόριουμ»

Γενικά στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν κι άλλοι Τούρκοι και Έλληνες ομιλητές, τονίζοντας ότι η λογική και η μετριοπάθεια πρέπει να διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προς τούτο, μάλιστα, η συνάντηση ενέκρινε ψήφισμα για θέσπιση 6μηνου «μορατόριουμ» στις στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να διακόπτονται αμοιβαία κατά την τουριστική περίοδο,αναφέρει το emprosnet.gr. Σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet και με τον τίτλο «Διακοπή για τον τουρισμό στις ασκήσεις» γράφει ότι Τούρκοι και Έλληνες φιλειρηνικοί πολίτες που συναντήθηκαν στο Αίβαλίκ αξιολόγησαν τις εξελίξεις από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μη πραγματοποίηση καμίας άσκησης κατά την 6μηνη περίοδο του θέρους. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήρι Τέχνης, στο Αίβαλίκ έλαβε μέρος και ο Δήμαρχος κ. Ραχμί Γκεντσέρ. Την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο πρώην Δήμαρχος Τσάνκαγια της Άγκυρας κ. Μπουλέντ Τανίκ, ο οποίος είπε ότι η ελληνοτουρκική φιλία που είχαν ξεκινήσει πριν 30 χρόνια οι δήμοι του Ντικιλί και της Λέσβου επεκτάθηκε σε όλο το Αιγαίο και προέκυψε μία λαϊκή αλληλεγγύη.

Πηγές:In.gr /  ΑΠΕ -ΜΠΕ / Onalert.gr