Το κινεζικό box office ξεπέρασε το Χόλιγουντ!

chinatheatercrowd

Στα 650 εκατομμύρια δολάρια έφτασαν τα έσοδα της Κινεζικής βιομηχανίας κινηματογράφου, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του κόσμου.

Η Κίνα αναδεικνύεται στον νέο ηγέτη της βιομηχανίας του θεάματος, με τον ασιατικό «γίγαντα» να ξεπερνά για πρώτη φορά σε έσοδα του box office τη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία στον χώρο της διασκέδασης EntGroup, τα έσοδα από ταινίες του box office στη χώρα έφτασαν, για τον μήνα Φεβρουάριο, τα 650 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα τα έσοδα των αντίστοιχων ταινιών στις ΗΠΑ πλησίασαν τα 640 εκατομμύρια δολάρια.

Η κινηματογραφική κίνηση στην Κίνα ενισχύθηκε από την  Κινεζική πρωτοχρονιά, μια περίοδος που παραδοσιακά σημειώνονται αυξημένα έσοδα στους κινηματογράφους της χώρας.

Το Κινεζικό «The Man From Macau II» κατάφερε να «σπάσει τα ταμεία», φτάνοντας σε  εισπράξεις τα 104 εκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το «Dragon Blade», με τον Τσάκι Τσαν, με εισπράξεις στα 95 εκατομμύρια δολάρια.

Ο χώρος του θεάματος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Κίνα, προσελκύοντας πολλούς εγχώριους μεγιστάνες. Το 2013, για παράδειγμα, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Wang Jianlin, ιδιοκτήτης της αμερικανικής αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών AMC Cinemas, επένδυσε 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει μια κινεζική εκδοχή του Χόλιγουντ. Το Qingdao Oriental Movie Metropolis θα περιέχει μεγάλα στούντιο τηλεόρασης και κινηματογράφου, εγκαταστάσεις παραγωγής, θεματικά πάρκα και ξενοδοχεία.

Ο τομέας της μαζικής διασκέδασης δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους μεγάλους τεχνολογικούς «κολοσσούς». Ο Τζακ Μα της Alibaba συναντήθηκε πρόσφατα με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων του Χόλιγουντ, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες με την Lion Gate, γνωστή από δημοφιλές σειρές όπως το «Twilight» και το «Mad Men». Παρόμοιες συμφωνίες έχει συνάψει και η αντίπαλός της Alibaba, Tencent.

Ενώ το κοινό στην Κίνα ενδιαφέρεται για ξένες παραγωγές – το αμερικανικό «Transformers: Age of Extinction», για παράδειγμα, κατάφερε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία – οι περιορισμοί από το κράτος εμποδίζουν τις περισσότερες από αυτές να φτάσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μόνο 34 ξένες ταινίες κάθε χρόνο λαμβάνουν άδεια για προβολή στη χώρα, ενώ η λογοκρισία του κράτους επιβάλει έντονες παρεμβάσεις στο περιεχόμενό τους.

Fortunegreece.com