Επανέναρξη του πρωταθλήματος χωρίς την παρουσία φιλάθλων

Την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας το προσεχές σαββατοκύριακο χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντηση του με τις διοργανώτριες αρχές.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι τα άμεσα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η άμεση διακοπή των αγώνων σε περίπτωση κρουσμάτων βίας, τα χρηματικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται και η αφαίρεση βαθμών.

Επίσης άμεσα θα πρέπει να εφαρμοστούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η χρήση καμερών, ενώ τα γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν θα φιλοξενούν αγώνες.

Η κυβερνητική απόφαση δεν αφορά στον αγώνα κυπέλλου της 11η Μαρτίου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, αναμέτρηση για την οποία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόνισε ο κύριος Κοντονής.

«Αυτό που θέλουμε είναι να ξέρει ο κάθε πατέρας που το παιδί του πηγαίνει στο γήπεδο ότι δεν θα το βρει σε κανένα νεκροτομείο, σε κανένα νοσοκομείο ή στο αυτόφωρο» κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

“Υπάρχει οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση και την πάταξη της βίας. Ελπίζω αυτός να τηρηθεί σημείο προς σημείο”, σχολίασε ο κ. Κοντονής για τα μέτρα κατά της βίας που αποφασίστηκαν στο ΔΣ της Super League.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα (9/3) θα υπάρξει νέα απόφαση της κυβέρνησης για την τύχη του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κοντονής:

“Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών και από αύριο υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση και πάταξη της βίας. Ελπίζω αυτός να τηρηθεί σημείο προς σημείο. Τέθηκε το ζήτημα τι θα γίνει και ποια θα είναι η απόφαση για τους αγώνες. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πως οι αγώνες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα την εξετάζουμε και για την επόμενη Κυριακή. Ευχόμαστε όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ορίζοντάς μας είναι ορίζοντας για δύο Κυριακές.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη βίας, κάποια που θα πρέπει να εφαρμοστούν αύριο και άλλα από τη νέα χρονιά γιατί χρειάζονται αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα. Τα άμεσα μέτρα είναι η άμεση διακοπή αγώνων σε περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια, τα χρηματικά πρόστιμα και η αφαίρεση των βαθμών. Για τα δύο τελευταία, ωστόσο, απαιτείται άμεση διόρθωση των πειθαρχικών κωδίκων. Για την επόμενη περίοδο βασικό μέτρο είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για την αντιμετώπιση της βίας και της φοροδιαφυγής.

Κανένας αγώνας δεν θα γίνει σε γήπεδο που δεν υπάρχουν αυτά τα μέσα με τα οποία εξοπλίζεται η πολιτεία και οι διοργανώτριες αρχές. Ελπίζουμε αυτά τα μέτρα που αποφασίσαμε, όπως και άλλα, π.χ. με τις αναρτήσεις πανό, να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φίλαθλοι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα εφαρμόσει. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως προχωράμε με σοβαρότητα, σύνεση και προπαντός με αποφασιστικότητα. Να ξέρει ο κάθε πατέρας όταν το παιδί του πηγαίνει στο γήπεδο δεν θα βρει το παιδί του σε νεκροτομείο, στο νοσοκομείο ή στο τμήμα”.

Για το αν τα μέτρα ισχύουν και για τον αγώνα Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, απάντησε: “Η απόφαση αφορά τη Super League. Για τους αγώνες του Κυπέλλου δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για οποιαδήποτε απαγόρευση. Όμως και γι’ αυτόν τον αγώνα θα ισχύσουν όσα συμφωνήθηκαν απόψε. Να περιμένετε οδηγίες που θα λάβουν από την ΕΠΟ όλοι οι διαιτητές προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έχω μια σειρά επαφών για τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, το Υπουργείο μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αυτό της Προστασίας του Πολίτη. Ελπίζω ό,τι έχει συμβεί να παραδειγματίσει τους πάντες”.

Για τη στάση των παραγόντων, είπε: “Δεν θέλω να κρίνω ανθρώπους. Κρίνω τη συνολική στάση των διοργανωτριών αρχών σε όλα τα πρωταθλήματα. Ελπίζουμε όλοι να λειτουργήσουν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολλών”.

Για τη συνάντηση που θα έχει με την UEFA, είπε: “Θα θέσει η κυβέρνηση το σχέδιό της υπόψη της διεθνούς ομοσπονδίας, θα ακούσουμε τις σκέψεις τους και πιστεύω πως θα έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την πάταξη της βίας”.

Πηγή: skai.gr