Σπάνιες φωτογραφίες της Λήμνου και των κατοίκων της από το 1915

Σαράντα σπάνιες φωτογραφίες των κατοίκων και της κοινωνικής ζωής της Λήμνου, που τράβηξαν Αυστραλοί στρατιώτες το 1915 όταν ως μέλη της συμμαχικής δύναμης των ANZACs στρατοπέδευσαν στο νησί του Βορείου Αιγαίου λίγο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, θα εκτεθούν σε λίγες εβδομάδες στην αίθουσα του Συλλόγου Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος».

 Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες που θα εκτεθούν Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες που θα εκτεθούν


Μία από τις σπάνιες φωτογραφίες που θα εκτεθούν

Η φωτογραφική έκθεση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν κατά τα εγκαίνιά της (τα εισιτήρια κοστίζουν $70) να διατεθούν στην ολοκλήρωση του αγάλματος της νοσοκόμας και του στρατιώτη που σε λίγο καιρό θα κοσμήσει το Μνημείο Λήμνος-Καλλίπολη που θα στηθεί σε πάρκο του προαστίου Albert Park στη Μελβούρνη αλλά και για την συγγραφή ιστορικού βιβλίου με θέμα την παρουσία των Αυστραλών στρατιωτών στην Λήμνο και τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν λόγω αυτής μεταξύ της Λήμνου και των Αυστραλών στρατιωτών.

Την εποπτεία της έκθεσης έχει ο ιστορικός φιλέλληνας και γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης, κ. Jim Claven, ο οποίος καταρχήν κατάφερε να εντοπίσει πολλές απ’ αυτές τις σπάνιες φωτογραφίες σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες εντός και εκτός Αυστραλίας.

Οι 40 φωτογραφίες που τελικά επιλέχθηκαν από τον κ. Claven και θα φιλοξενηθούν στην έκθεση τραβήχτηκαν από τον λοχία Albert Savage, τον ταγματάρχη Laurence Herschel Harris, τον πολεμικό ανταποκριτή Phillip Schuler αλλά και από τον βρετανό φωτογράφο, υπολοχαγό Ernest Brookes. Όπως δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Claven επέλεξε φωτογραφίες που επικοινωνούν στον θεατή τους στενούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των στρατιωτών της συμμαχικής δύναμης και των κατοίκων της Λήμνου και παράλληλα παρουσιάζουν πτυχές της καθημερινής ζωής των Λημνίων και των ANZACs εκείνο τον καιρό.

Στην έκθεση θα υπάρχουν προς πώληση, και πίνακες του ομογενή ζωγράφου Γιώργου Πέτρου, εμπνευσμένοι από τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Αυστραλών στρατιωτών και των κατοίκων της Λήμνου το 1915.

H έκθεση αναμένεται να «ταξιδέψει» και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους της Μελβούρνης και της Βικτώριας, αλλά και σε σχολεία της πολιτείας. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί, σχολεία ή βιβλιοθήκες που θέλουν να φιλοξενήσουν την έκθεση πρέπει να αποταθούν στον κ. Λι Ταρλάμη, πρόεδρο ης Επιτροπής Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης ή στον κ. Claven ηλεκτρονικά μέσω των διευθύνσεων που παραθέτουμε παρακάτω.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή, 22 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα και όσοι θέλουν να παραβρεθούν μπορούν να προμηθευτούν το εισιτήριό τους επικοινωνώντας με τον κ. Jim Claven στην ηλεκτρονική διεύθυνση jimclaven@yahoo.com.au ή με τον κ. Λι Ταρλάμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση lee.tarlamis@hotmail.com

πηγή:neoskosmos.com