Δεν απαιτείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα για ασφαλιστική ικανότητα

Οι συνταξιούχοι έχουν επ΄ αόριστον ασφαλιστική ικανότητα και δεν χρειάζεται η προσέλευσή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ούτε απαιτείται μέρους τους κάποια άλλη ενέργεια τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος.

Επίσης η Διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο δε χρειάζεται να απογραφούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία, κλινικές, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Για την εξυπηρέτησή τους αρκεί η επίδειξη του ατομικού και του οικογενειακού βιβλιαρίου.
Το ΙΚΑ υπενθυμίζει, ότι για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους για την περίοδο από 01/03/15-28/02/16 οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος και υφίστανται άδικη ταλαιπωρία.
Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωση καταργήθηκε, δεδομένου ότι οι Πάροχοι Υγείας έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των δικαιούχων (ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 31/12/14 τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας, των συνταξιούχων καθώς και των μελών της οικογενείας τους -σύζυγοι και τέκνα μέχρι 18 ετών).
Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, ασφαλιστική ικανότητα έχει γνωστοποιηθεί στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης για:
1.154.958 συνταξιούχους
1.873.875 ασφαλισμένους με άνω των 50 Η.Ε.
80.136 επιδοτούμενους ανέργους
79.455 μακροχρόνια ανέργους
938.255 έμμεσα ασφαλισμένους (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΟΠΑΔ)
Επιπρόσθετα, προκειμένου να επιβεβαιώνουν οι Ασφαλισμένοι και Συνταξιούχοι ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους – Συνταξιούχους / Ασφαλιστική Ικανότητα).
Τέλος, η Διοίκηση του ΙΚΑ σημειώνει, ότι για την απογραφή των προστατευομένων μελών που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο έχει σχεδιασθεί ειδική διακριτή δράση η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικού ελέγχου και θα υποστηρίξει τη διαδικασία απογραφής εμμέσων μελών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Οι υπηρεσίες αυτές, αποτελούν σημαντικά βήματα υλοποίησης της στρατηγικής κατεύθυνσης της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετεί τους συναλλασσόμενους χωρίς να απαιτείται η φυσική προσέλευσή τους και η προσκόμιση δικαιολογητικών ή άλλων φυσικών παραστατικών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ