Κάρτα του Πολίτη: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Η Κάρτα του Πολίτη είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να θέσει προς υλοποίηση το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο περιέχεται στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως γράφει το «Έθνος», ήδη το υπουργείου βρίσκεται εδώ και μέρες σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με την κατασκευή της να αποφευχθεί η παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πώς θα είναι η Κάρτα του Πολίτη;

Θα μοιάζει με τις γνωστές σε όλους πιστωτικές κάρτες ή τις κάρτες ανάληψης. Θα έχει έναν μοναδικό κωδικό, που θα είναι και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κατόχου της. Θα περιέχει ένα τσιπάκι, στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί:

  • Το ΑΦΜ του πολίτη
  • Το ΑΜΚΑ και
  • Τον Αριθμό Δημοτολογίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Κάρτα του Πολίτη θα αποτελεί και ένα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κράτος θα πιστώνει στην Κάρτα, κάθε μήνα, ένα ποσό, σε όσους πολίτες δεν έχουν εισόδημα και με αυτό θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη, θα αποτελέσει όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας αφού στόχος είναι μελλοντικά να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.) και θα περιλαμβάνει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, καθώς και τους κωδικούς για το πρόγραμμα taxis του υπουργείου Οικονομικών.

πηγή:news.gr