Τα κίνητρα της κυβέρνησης για επαναπατρισμό κεφαλαίων

Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων επεξεργάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο να δώσει ανάσα τόσο στη ρευστότητα των τραπεζών, όσο και στα έσοδα του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συντελεστή 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν τα κεφάλαια στο εξωτερικό εφόσον καταβληθεί ο φορος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 100 δισ. ευρώ καταθέσεων έκαναν… φτερά τα τελευταία πέντε χρόνια από τις ελληνικές τράπεζες στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ στα τέλη του 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έφταναν τα 233 δισ. ευρώ σήμερα πλέον, έπειτα και από το «κύμα» εκροών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι κυμαίνονται γύρω στα 140 δισ. ευρώ.

Όσοι πάντως δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα και δεν αποκαλύψουν τις “κρυφές” τους καταθέσεις θα ελεγθούν, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και με όσους δεν αποκαλύψουν αδύλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Επικρατίας κατά της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, έχει δηλώσει πως έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή περισσότερες από 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής με οφειλόμενους φόρους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμά πώς μπορούν να εισπραχθούν έως το καλοκαίρι 2,5 δισ. ευρώ.