Στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Αθήνα

Ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η βράβευση της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, μιας δημιουργού «η οποία πέρα από κάθε αμφιβολία ανήκει στην κορυφή του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού γίγνεσθαι. Για τούτο άλλωστε και η απόφαση υπήρξε ομόφωνη, υποδηλώνοντας έτσι τη συναίνεση όλων των μελών ως προς την αναγνώριση της σπουδαιότητας της ποιήτριας που βραβεύεται».

«Η ποίηση της Αγγελάκη-Ρουκ από την πρώτη της συλλογή, Λύκοι και σύννεφα (1963), ξεχώρισε και ξεχωρίζει όχι μόνο για τον στοχαστικό λυρισμό της αλλά και για τη δύναμη με την οποία απεικόνισε την επίδραση των φυσικών στοιχείων, των εναλλαγών της κάθε εποχής, του πνεύματος των τόπων και της αρχέγονης ουσίας των πραγμάτων στη διαμόρφωση του ανθρώπινου ψυχισμού και του συναισθήματος. Έκδηλα ερωτική και με αμείωτη την αισθησιακή σχέση της με τον κόσμο, ποιήτρια του πάθους, με την πάροδο του χρόνου η Αγγελάκη-Ρουκ έγινε πιο στοχαστική, εστιάζοντας με τη μνήμη της στη χοϊκή και στην ουράνια αίσθηση ενός κόσμου που δεν χάνει ποτέ την πρωτογενή του δύναμη. Ανάλογη, έντονα αισθησιακή και βαθιά μυστική, είναι και η σχέση με τον γεμάτο χυμούς γενέθλιο τόπο της που μετουσιώνεται στην ποίησή της, δίνοντας έτσι μια απεριόριστη διάρκεια φυσικού στοιχείου στην ωραιότητα αλλά και στον πόνο που δημιουργεί η ζωή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία αφορούν στις εκδόσεις έτους 2013, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.
Αναλυτικά τα βραβεία
Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Απονέμεται ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ  για το σύνολο του έργου της.
 

Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος.

Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις.

Βραβείο Ποίησης

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση  για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι.

Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη  για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός .
Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο  «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο  για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας.
Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη  για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις Άγρα.
Διακρίσεις
Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».

Newsroom ΔΟΛ