Αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τη Νομική – Είναι οπλισμένοι με ρόπαλα και στυλιάρια

 Υπό κατάληψη στο κτίριο της Νομικής
– Περίπου 150 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο με ρόπαλα και στυλιάρια συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί
– Έβγαλαν έξω τους φοιτητές και κατέλαβαν το κτίριο ενώ βανδάλισαν όχημα του MEGA
– Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας στο σημείο, παρακολουθεί διακριτικά
– Φοιτήτρια: Χτύπησαν φοιτητή με κράνος, καλέσαμε την αστυνομία αν και αυτό πρέπει να το κάνει ο πρύτανης
– Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού της 17Ν

Όλα έγιναν πολύ νωρίς το πρωί όταν περίπου 150 αντιεξουσιαστές μπήκαν στη Νομική, ανάγκασαν όσους φοιτητές βρίσκονταν εκεί να βγουν έξω και κατέλαβαν το κτίριο.

Είναι οπλισμένοι με ρόπαλα και στυλιάρια, ενώ κρέμασαν και πανό με τα αιτήματά τους. Οι καταληψίες υπολογίζονται περίπου στους 200.

Φοιτήτρια που βρισκόταν στη Νομική την ώρα της κατάληψης κατήγγειλε στο NewsIt ότι οι αντιεξουσιαστές χτύπησαν με κράνος στο κεφάλι φοιτητή που επιχείρησε να μπει στο κτίριο! Όπως είπε, όσοι βρίσκονταν στη Σχολή νωρίς το πρωί είδαν ξαφνικά 15 με 20 άτομα που φορούσαν κουκούλες full face και κρατούσε καδρόνια να πλησιάζουν.
Όταν ένας από τους φοιτητές προσπάθησε να μπει στο κτίριο, ένας από τους αντιεξουσιαστές έβγαλε το κράνος του και τον χτύπησε στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά.

“Καλέσαμε την αστυνομία, αν και αυτό πρέπει να το κάνει ο πρύτανης”, είπε η φοιτήτρια, σημειώνοντας πως ομάδα φοιτητών παραμένει στο σημείο για να δει τι θα γίνει τελικά.

Ομάδα των αντιεξουσιατών βανδάλισε το μεσημέρι αυτοκίνητο του MEGA όταν συνάδελφος οπερατέρ επιχειρησε να τραβήξει πλάνα, δηλαδή απλώς και μόνο να κάνει τη δουλειά του.

Εκτός της Σχολής, αρκετά άτομα, που συνεχώς αυξάνονται, περιφρουρούν την… κατάληψη.
Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται στο σημείο αλλά η παρουσία της είναι διακριτική.

Όπως δήλωσε στο Newsit o βουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής της Νομικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης “δυστυχώς για άλλη μια φορά τα πανεπιστήμια μας καθίστανται βορά μειοψηφιών, οι οποίες με τη βία προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Αυτό θέτει το ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημιων επιτακτικά.

Είναι χρέος των πρυτανικών αρχών και είναι χρέος του κράτους να διαφυλάξει τα πανεπιστήμια για να μην καταστρέφονται, γιατί τα πανεπιστήμια είναι η καρδιά της πολιτείας μας. Είναι επείγον να ληφθούν μέτρα φύλαξης, είναι επείγον να επανέλθουν οι φύλακες στα πανεπιστήμια και είναι επείγον η αστυνομία να μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που χρειάζεται.

Όταν ένας δημόσιος χώρος καταλαμβάνεται παρανόμως, τότε είναι υποχρέωση του υπεύθυνου του χώρου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του πρύτανη και των πρυτανικών αρχών, να δίνουν στην αστυνομία την άδεια, αν και κανονικά άδεια δε χρειάζεται, να ειδοποιουν την αστυνομία για να κάνει το καθήκον της”.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να παρέμβει η αστυνομία εαν δεν εκτονωθεί τις επόμενες ώρες η κατάσταση στη Νομική ο κυριος Φορτσάκης απάντησε “όταν τελούνται παράνομες πράξεις η αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει χωρίς καμία άδεια. Ο νόμος προβλέπει ότι δε χρειάζεται καμία άδεια πρυτανικής αρχής. Επρεπε λοιπόν η αστυνομια να παρέμβει εφόσον τελούνται πράξης βίας.Αυτή τη στιγμή προέχει να βρεθει μια λυση η οποία θα είναι χωρίς βία. Να αποχωρήσουν αυτοί που έχουν εισβάλλει χωρίς να υπάρξει σύγκρουση. Αν αυτό αποτύχει και έχουμε βανδαλισμούς στο πανεπιστήμιο, τοτε η αστυνομία θα πρέπει να τους απομακρύνει”.

Ακούστε τη δήλωση του κυρίου Φορτσάκη στο NewsIt…

Όλα γίνονται στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των φυλακών τύπου Γ και υπέρ της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Σε κείμενό τους αναφέρουν:
«Από τις 2 Μαρτίου, πολιτικοί κρατούμενοι και φυλακισμένοι αγωνιστές διεξάγουν έναν αγώνα με ανάχωμα το σώμα τους, πραγματοποιώντας απεργία πείνας η οποία κλιμακώνεται, με τη σταδιακή ένταξη περισσότερων κρατουμένων στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Εμείς, από τη μεριά μας, στηρίζουμε τον αγώνα των αιχμάλωτων συντρόφων και απαιτούμε:
– Την κατάργηση των «αντιτρομοκρατικών» νόμων, άρθρα 187 και 187Α. • Την κατάργηση του ειδικού κατασταλτικού νόμου («κουκουλονόμος»).
– Την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (ειδικές συνθήκες κράτησης και απομόνωσης).
– Την άμεση απελευθέρωση των συγγενών της αναρχικής επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
– Την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού (μέλους της ε.ο. 17Ν) για λόγους υγείας, με αναπηρία 98%.
– Την οριοθέτηση των ζητημάτων περί επεξεργασίας και χρήσης του γενετικού υλικού (DNA), με βάση το οποίο έχουν στηθεί σκευωρίες και καταδίκες αγωνιστών.
Ο αγώνας των συντρόφων/συντροφισσών πολεμά τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του κράτους και του κεφαλαίου, που στοχοποιούν τον κόσμο του αγώνα και της επανάστασης, εντός και εκτός των τειχών, μεθοδεύσεις οι οποίες αυξάνονται και εξελίσσονται αφενός όσο εμβαθύνεται η δομική κρίση του καπιταλισμού, αφετέρου όσο οργανώνεται και αντεπιτίθεται ο κόσμος του αγώνα. Η κατάργηση του «κουκουλονόμου» και του «τρομονόμου», που έχουν χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς για να αναβαθμίσουν κατηγορητήρια και να φουσκώσουν ποινές, αφορούν άμεσα κάθε αγωνιζόμενο υποκείμενο που αμφισβητεί την αστική νομιμότητα. Γι’ αυτό και αντιλαμβανόμαστε την αλληλεγγύη με τους κρατούμενους αγωνιστές ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα, ως μια αμοιβαία και πολύμορφη σχέση. Προτάσσουμε την πολύμορφη δράση, την δημιουργία υποδομών, την όξυνση και την αλληλοϋποστήριξη όλων των αγώνων. Εκτιμάμε ότι η δράση του κινήματος αλληλεγγύης μπορεί να ενισχύσει καταλυτικά την απεργία των συντρόφων/συντροφισσών, συμβάλλοντας αφενός στην δικαίωση όλων των αιτημάτων τους, αφετέρου στην δημιουργία μιας ακόμα παρακαταθήκης για τουςαγώνες που έπονται. Ένα μαχητικό κίνημα αλληλεγγύης, σε συνάρτηση με την δυναμική της ίδιας της απεργίας των συντρόφων, μπορεί να τσακίσει προκαταβολικά την όποια «μερική» οπισθοχώρηση ή την ονομαστική και μόνο τροποποίηση των νομοσχεδίων, που ενδεχομένως θα επιχειρήσει το κράτος κατά την απόπειρά του να διαχειριστεί την απεργία πείνας . Για όλους τους παραπάνω λόγους προβαίνουμε στην κατάληψη του κτιρίου της Νομικής σχολής, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε ένα πολύμορφο κέντρο λόγου και δράσης, μέχρι την δικαίωση και του τελευταίου ή της τελευταίας απεργού πείνας. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ. ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΚΑΛΟΥΜΕ: ΣΤΗΝ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ 13 Μαρτίου, 17:00 στα Προπύλαια ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Την ίδια μέρα 18:30 φυλακές Κορυδαλλού ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ: Πλ.Συντάγματος Σάββατο 14 Μαρτίου 12:00 ΠΟΡΕΙΑ: Τρίτη 17 Μαρτίου 18:00 Πλ.Μοναστηράκι
»