Παπακωνσταντίνου: Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, μου την έστησαν

Θα απολογηθώ, και θα απολογηθώ όρθιος… θα ήθελα οι ερωτήσεις σας να γίνουν στο τέλος της απολογίας μου”, απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Ν. Πάσσο, ο οποίος τον ενημέρωσε, με την έναρξη της διαδικασίας, για το δικαιώμα του ως κατηγορούμενου και να μη απολογηθεί και να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που κουραστεί μπορεί να καθίσει.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός επανέλαβε ό,τι και την πρώτη ημέρα. “Είμαι απολύτως αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες”, είπε και ξεκίνησε την απολογία του περιγράφοντας το οικονομικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου και τις πρώτες επαφές με την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Εκείνη, όπως είπε, σε μια από τις συναντήσεις τους “δέχτηκε να μας δώσει τη λίστα με τη διευκρίνιση ότι τα στοιχεία είναι παράνομα, καθώς είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα, η χρήση τους είναι εμπιστευτική και δεν μπορούμε να πούμε από που τα πήραμε”.

“Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα… Ποιο τεκμήριο αθωότητας;… Κανένας δεν με υποστήριξε. Το κόμμα με έχει πετάξει στα σκυλιά το ίδιο βράδυ. Ο πρόεδρος σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς τους υπερασπίζεται”, υπογράμμισε ο κατηγορούμενος και φορτισμένος είπε στους δικαστές με κατηγορηματικό τρόπο:

“Είναι στημένη ιστορία, δεν έχω απαλείψει, διαγράψει τίποτα. Εξ αρχής με ήθελαν ένοχο. Δε θα διανοούμην ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο. Λειτούργησα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Γαλλία. Το παρήγορο για μένα είναι ότι έφυγε η υπόθεση από τη Βουλή και έφτασε σε σας”

Τι είπε στην απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου:

ΠΩΣ ΗΡΘΕ

Στις 29 Σεπτεμβρίου με ενημερώνει η κα Χατζή, η διευθύντρια του γραφείου μου, ότι ήρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Έχω πολλή δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά (όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κλπ) με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του Γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ. Έλεγε, θα βρείτε συνημμένο ένα CD που μας ζητήσατε. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα κλπ, τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ.

ΤΙ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ

Είχα τα εξής στοιχεία: Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία τα οποία – κατά Λαγκάρντ- είναι παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας βοηθάει γύρω από το τραπέζι του Eurogroup. Δε θέλω να διαταράξω την σχέση εμπιστοσύνης.

Δεύτερον, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι εκείνη την περίοδο η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων. Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Φοβάμαι λοιπόν πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω πηχυαίους τίτλους “Η Ελλάς έχει λίστα φοροφυγάδων”, κλπ.

Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στο επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Πριν όμως πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από τον κ. Αγγελόπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες μέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου 2 δισ. είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά.

Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΠΕΛΕΡΗ

Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη, και του λέω, έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα, και του λέω, δες αν υπάρχουν στοιχεία. Π.χ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή;

Μια βδομάδα μετά μου έρχεται και μου λέει από πρώτη άποψη δε τα δικαιολογούν. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ

Τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε συνεννοηθεί με τον τότε πρωθυπουργό να συναντηθούμε στο Νταβός με Ελβετούς ώστε να συνάψουμε συμφωνία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Συγκαλώ μια σύσκεψη με Πλασκοβίτη, Καπελέρη (ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες), η κα Χατζή και ο κ. Μπάνος. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας. Στη σύσκεψη έχω στόχο να δούμε τι κάνουμε για στοιχεία και δευτερευόντως τι θα κάνουμε με Ελβετία. Για το δεύτερο ενημερώνω τον κ. Πλασκοβίτη, ότι για τους Ελβετούς θα τρέξει τη συμφωνία. Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου λέει πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μου προτείνεται να συσταθεί κλιμάκιο ειδικό, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Επιφυλάχθηκα, θεωρώντας ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει να κάνει έλεγχο. Αν ήθελα να μη γίνει τίποτα, τότε θα έκανα το απλό. Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα και τέρμα. Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιχτενστάιν χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 πως θα το έκανε; Άλλωστε η λίστα που είχε ήταν πάνω από το μισό των συνολικών ποσών που υπήρχαν.

ΤΟ ΣΔΟΕ

Εκείνη την περίοδο η εισπραξιμότητα των προστίμων του ΣΔΟΕ ήταν 0,5-1%. Θέλω να αλλάξω πράγματα και τον τοποθετώ Γ.Γ. φορολογίας για να τρέξει τις εφορίες. Ένας συνάδελφός μου στην κυβέρνηση μου προτείνει τον κ. Διώτη, τον οποίο δεν ήξερα και σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα μπορεί να κάνουν δουλειά. Τον Μάιο αναλαμβάνει ο Διώτης και του λέω για τα στοιχεία και μεταξύ 9-17 Ιουνίου, του στέλνω ένα στικάκι με στοιχεία.

ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ

Όταν ο κ. Αγγελοπουλος μου παραδίδει το CD, ζητώ από τη γραμματεία μου να κάνει ένα αντίγραφο σε στικάκι και της αφήνω το CD. Παίρνω το στικάκι στο γραφείο μου και δίνω στη γραμματεί μου το cd. Π.χ και ένα ενδιαφέρον έγγραφο Τρισέ που απειλούσε να μας κόψει τη ρευστότητα, στη γραμματεία μου τις άφησα. Αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ να πείσω στο εσωτερικό τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Έπρεπε να αλλάξει ο φορέας της πολιτικής. 17 Ιουνίου έρχεται ο κ. Βενιζέλος, σε μια τυπική παράδοση παραλαβή. Με τον κ. Βενιζέλο δεν συζητήσαμε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως π.χ που βρίσκεται η χώρα σε διεθνές επίπεδο. Το στικάκι το είχα παραδώσει στον υπηρεσιακό αρμόδιο. Μετά ο κ. Βενιζέλος και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών κατάλαβαν τη δυσκολία, πως άλλο η πολιτική τοποθέτηση και άλλο η διαπραγμάτευση, όπου πρέπει να πείσεις. Με τον κ. Διώτη επικοινωνία δεν είχαμε, ούτε ήρθε σε μια συνάντηση που έκανα σπίτι μου στις 6 Ιουλίου.

ΟΥΤΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Να πω ότι ουδέποτε έλαβα τηλεφώνημα από τον Βενιζέλο για το τι είναι αυτό το στικάκι. Θα περίμενα να γίνει. Ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ δεν ήθελε να είναι κανείς στα χωράφια του. Ο κ. Βενιζέλος μου ζήτησε να μη είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Δεν εκλέγομαι και τέλος Σεπτέμβρη αρχίζω να παίρνω τηλέφωνα από δημοσιογράφους. Εγώ δεν μιλώ καθώς είμαι στην αρχική θέση περί εμπιστευτικότητας. Την 1η Οκτωβρίου βγαίνει στην TV, κάνω παρέμβαση και λέω “ρωτήστε τον επόμενο”. Μου τηλεφωνεί ο Διώτης και μου λέει “είναι αυτό το στικάκι που μου έδωσες;”. Του λέω χαίρομαι που το θυμάσαι. Μου τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος για πρώτη και τελευταία φορά, και με έχει ανοιχτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες. Το θέμα είναι μείζον για τη χώρα. Υπερβολή αλλά και πολιτικό όπλο για άλλους.

ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ Η ΛΙΣΤΑ;

Ξαφνικά αρχίζει να διακινείται η πληροφορία πως κάποιος πείραξε τη λίστα. Γίνεται η επιτροπή της Βουλής. Δυο άτομα είναι στο στόχαστρο: Ο κ. Βενιζέλος και εγώ. Η διαφορά μας είναι πως εγώ είμαι στο σπίτι μου ενώ ο κ. Βενιζέλος στηρίζει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση. 27-28 Δεκεμβρίου μου τηλεφωνούν και μου λένε πως λείπουν τα ονόματα των συγγενών μου. Είναι δύσκολο να σας περιγράψω τη ψυχολογική μου κατάσταση. Με τους συγγενείς μου δεν είχα ποτέ τέτοια σχέση. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ποιος μου το έστησε αυτό; Καταλαβαίνω πως έχω γίνει ο υπ΄ αριθμόν 1 καταζητούμενος στη χώρα. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου.|

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

Μέσα στις γιορτές τρέχουν να συστήσουν προανακριτική. Αντί να περιμένουν στις 8 Ιανουαρίου το έγγραφο Πεπόνη που έλεγε πως το στικάκι δεν ήταν του Παπακωνσταντίνου αλλά είχε φτιαχτεί από άλλον (σ. σ. Διώτη). Βολεύει να πάει για ολόκληρη ιστορία πάνω μου και δικάζομαι κάθε μέρα, δυο χρόνια και έχω καταδικαστεί απ’ την πρώτη μέρα. Το κόμμα μου και ο ίδιος ο πρόεδρος που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε και υπερασπιζόταν, με πέταξε στα σκυλιά. Με διέγραψε σε ένα βράδυ. Οι συνεργάτες μου εξευτελίζονται και τους ρωτούν τι κόμμα ψηφίζουν, οι συγγενείς μου διασύρονται, και πρέπει με περίσκεψη να πει ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, άλλο να νομοθετείς και άλλο να δίνεις όπλα σε μια υπηρεσία να κάνει κατάχρηση εξουσίας.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Είναι στημένη ιστορία, δεν έχω απαλείψει, διαγράψει τίποτα. Εξ αρχής με ήθελαν ένοχο. Δε θα διανοούμην ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο. Λειτούργησα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Γαλλία. Το παρήγορο για μένα είναι ότι έφυγε από τη Βουλή και έφτασε σε σας.

πηγή:News.gr/