Κρίσιμη η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Τη δική του ατζέντα φαίνεται πως έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ή έχει επιλέξει το ρόλο του … κακού μπάτσου έναντι της Αθήνας με εμπρηστικές δηλώσεις σχεδόν ταυτόχρονα με την πρόσκληση της Καγκελαρίας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για επίσκεψη στο Βερολίνο.

Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στις 23 του μήνα θεωρείται κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Η Αθήνα ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή θα θέσει το ζήτημα της Ελλάδας στη Σύνοδο κορυφής και έτσι οι συζητήσεις του Βερολίνου θα έρθουν ως συνέχεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης.
Η Άγκελα Μέρκελ πάντως με την πρόσκληση έδειξε διάθεση να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά μετά τις εξελίξεις (σε επίπεδο δηλώσεων κυρίως) που ουσιαστικά δημιούργησαν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα.
Τελευταίο “χτύπημα” αυτό του Βόλφγκανγκ Σόμπλε που δήλωσε πως “η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε την εμπιστοσύνη που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν” και συμπλήρωσε πως δεν περιμένει να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε ότι αφορά στην αύξηση της φορολόγησης του πλούτου.
Ωστόσο η Καγκελαρία δείχνει να κινείται σε άλλους ρυθμούς έναντι της Αθήνας και έτσι στη συνάντηση της 23 του μήνα θα πέσουν στο τραπέζι και οι ελληνογερμανικές σχέσεις στο σύνολό τους αλλά και το θέμα του τετράμηνου προγράμματος, ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται να θέσει και το ζήτημα του χρέους, αλλά και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

newsIt.gr