Μιλάμε Ελληνικά και στη… Βουλή της Βικτώριας στην Αυστραλία!

Ο νεοεκλεγείς ομογενής Εργατικός βουλευτής της Βικτώριας, Στιβ (Σταύρος) Δημόπουλος, επέλεξε να κάνει στην… ελληνική γλώσσα την παρθενική του ομιλία στο κοινοβούλιο της Βικτώριας.

Ο ομογενής πολιτικός της Βικτώριας

Ο ομογενής πολιτικός της Βικτώριας

Ο κ. Δημόπουλος εκπροσωπεί στο πολιτειακό Κοινοβούλιο την έδρα του Όκλι, μια περιοχή όπου ζουν πολλές χιλιάδες ομογενείς την οποία στο παρελθόν έχει υπηρετήσει και ως δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος.

Η απόφασή του να κάνει την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο στην ελληνική γλώσσα σχετίζεται και με την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» που διεξάγεται αυτό το μήνα στην Αυστραλία και την οποία στηρίζει ο κ. Δημόπουλος.

Εξάλλου, στην εκστρατεία αυτή αναφέρθηκε το Σάββατο και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης της SBS, σημειώνοντας ότι στηρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως μετέδωσε το αυστραλιανό κανάλι για την πρωτοβουλία τους «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο» συγχαίρει τους Έλληνες της Αυστραλίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η εκστρατεία αυτή θα αγκαλιαστεί και από τους ομογενείς, όπου γης.

Την υποστήριξή τους προς την εκστρατεία εξέφρασαν και γνωστές προσωπικότητες της Αυστραλίας που έχουν ελληνική καταγωγή, όπως η τηλεπαρουσιάστρια Ελένη Κάπαλου, ο κορυφαίος σεφ Γιώργος Καλομπάρης κ.ά.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η ελληνική ομιλείται στην Αυστραλία από 250.000 άτομα. Οι μισοί απ’ αυτούς κατοικούν στη Μελβούρνη.

Ο εμπνευστής της εκστρατείας, Σάκης Ζαφειρόπουλος, είπε ότι είναι σημαντικό για την Αυστραλία, μια πολυπολιτισμική χώρα, οι πολίτες της να μιλάνε και άλλες γλώσσες, εκτός της αγγλικής. «Τα οφέλη είναι πολλά. Κοινωνικά, οικονομικά, επιστημονικά» τόνισε και συμπλήρωσε πως φέτος έγινε το ξεκίνημα.

«Του χρόνου η εκστρατεία θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Θέλουμε να την αγκαλιάσουν οι Έλληνες όπου γης» είπε.

Ήδη, στην Αυστραλία είναι πιθανόν το παράδειγμα των Ελλήνων να το ακολουθήσουν και άλλες μεταναστευτικές κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο ρεπορτάζ του το κανάλι της SBS πρόβαλε και Αυστραλούς που μάθαιναν να λένε ελληνικές λέξεις.

neoskosmos.com