Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 18 Μαρτίου 2015

 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος “Αφροδίτη”, η συνάντηση Προέδρου και Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση στην Κεντρική Τράπεζα και η χθεσινή ανακοίνωση του Βγενόπουλου, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα δημοσιεύματα αφορούν το περιστατικό σεξουαλικής συμπεριφοράς παιδιών σε νηπιαγωγείο και το θέμα της φοιτητικής χορηγίας.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ώρα για Κυπριακό” γράφει στο κύριο της θέμα ότι παράθυρο ευκαιρίας βλέπει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δεδομένων, όπως είπε, των όχι καλών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι η Noble προχωρεί στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για “σενάριο Κύπρου” στην Ελλάδα μιλά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Πωλείται αέριο made in Cyprus” γράφει πως ως πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίνεται η χθεσινή μέρα, καθότι η Κύπρος εισήλθε στο στάδιο της ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ήταν περιέργεια σεξουαλικότητας στα παιδιά, λέει το Υπ. Παιδείας, για το περιστατικό παρενόχλησης παιδιών σε νηπιαγωγείο. Αλλού αναφέρεται σε αναβολή και πάλι στην αφερεγγυότητα.

Ο “Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Άρχισε αντίστροφη μέτρηση” γράφει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας εισέρχονται σε τροχιά εφαρμογής ενώ την ίδια ώρα στο Κυπριακό οι παρασκηνιακές διεργασίες οδηγούν σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια κατάσταση εκτός ελέγχου προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος της σεξουαλικής συμπεριφοράς πεντάχρονων παιδιών σε νηπιαγωγείο. Αλλού γράφει ότι η εισαγγελία ζητά αύξηση ποινής για το βασανισμό σκύλου.

“Οι ευθύνες και η πρόκληση Βγενόπουλου” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας “Χαραυγή”, η οποία γράφει στο κύριο της θέμα ότι η πολιτική ευθύνη για τις δυσμενείς εξελίξεις στην Κεντρική Τράπεζα βαραίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εκτίμηση αυτή είναι σχεδόν καθολική. Αλλού γράφει ότι στην αναμονή βρίσκονται ακόμη οι φοιτητές που περιμένουν τις αιτήσεις για τη φοιτητική χορηγία, ενώ όλα συνηγορούν πως το θέμα δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά εξόχως πολιτικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντάται σήμερα ο Άντρος Κυπριανού.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Φυσικό αέριο: από την εξερεύνηση στην εκμετάλλευση” γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προχωρήσει από την εξερεύνηση στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Η εφημερίδα προβάλλει φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Έιντε, σύμφωνα με τον οποίο η Κύπρος ξεμένει από επιλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μητέρα λέει ότι τετράχρονο παιδί παρενοχλήθηκε σεξουαλικά σε νηπιαγωγείο.

ΚΥΠΕ