Τσίπρας: Θα υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι για πρώτη φορά ψηφίζεται από την Βουλή τα τελευταία 4 χρόνια ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε στα ελληνικά.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις. Δεσμευθήκαμε ακόμα και να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει κι άλλο. Συνεχίζουμε Πέμπτη και Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: Ολα τα νομοσχέδια θα γραφτούν εδώ. Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και όσα θεωρούμε απαραίτητα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και διάλογο απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι γνώριζε για την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας που θα γινόταν. Τώρα, όμως μας γνωρίζουν καλά και οι εταίροι μας, είπε. Προσήλθαμε σε αυτή την διαπραγμάτευση χωρίς μυστική διπλωματία. Δεν κρύψαμε τίποτα. Δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση. Ζητήσαμε ισότιμη μεταχείριση. Ούτε απομονωθήκαμε ούτε χωρίς συμμαχους βρεθήκαμε. Ετσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα της 20ης Φλεβάρη.

Για πρώτη φορά η Ευρωπη παραδέχθηκε, είπε ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση η οποία προκλήθηκε από τις λάθος πολιτικές.
Για πρώτη φορά επίσης δέχθηκε η Ευρώπη ότι μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στο νεοφιλελευθερο δογματισμό. Στο Eurogroup περύχαμε μια συμφωνία και βαλαμε τις βάσεις για μια διαπραγμάτευση που ξέρουμε ότι θα κρατήσει καιρό και θα είναι σκληρή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι με την συμφωνία η κυβέρνηση πέτυχε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είπε επίσης ότι δεν θα ανεχθεί τα φαινόμενα του παρελθόντος με τις ανακρίσεις υπουργών από τους τροικανούς.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση υπεβαλλε στο Eurogroup το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το δρόμο των προηγουμενων. Δεν θα δεχόμαστε τεχνοκράτες και δεν θα νομοθετούμε με βάση email.
Ειπε επίσης ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροικανότεροι των τροικανών.

Ο κ. Τσίπρας τους κατηγόρησε ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία και να αποδομήσουν στελέχη της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Στην Βουλή υψωνουμε τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Απαντάμε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, είπε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και ειδικά των τεχνοκρατών το μόνο που κατορθώνει είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Εκθέτουν την ευρώπη. Κάποιοι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί και να στέλνουν email ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου αναμένεται να ψηφιστεί σε λίγη ώρα στην Βουλή και θα είναι το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πάρει σε λίγο τον λόγο σε μια συμβολική κίνηση αφού μόλις χθες οι δανειστές μας απέρριψαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το “μονομερή ενέργεια”.

Ο κ.Τσίπρας απευθυνόμενος στην Ευρώπη ρώτησε: Αυτή την ευρώπη οραματιστήκαμε; Αυτή που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε έναν λαό μετά το παραδέχεται και μετά θεωρεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης μονομερή ενέργεια;

Πενήντα μέρες δεχόμαστε τις ίδιες και τις ίδιες απειλές είπε ο πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αποδεικνύεται ότι είναι κενές περιεχομένου, πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών είπε ο κ. Τσίπρας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση, που έχει να κάνει με την σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών στρατηγικών για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έγινε για 5 χρόνια οικονομικό πειραματόζωο, τώρα θέλουν να γίνει και πολιτικό. Για να σταματήσουν εν τη γεννέσει τη την πολιτική αλλαγή που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα των μνημονίων και της λιότητας είναι παρελθόν. Αυοί που θέλουν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν. Η Ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι και πάλι παρελθόν αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση για φοβουνται ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα. Δεν θα τα καταφέρουν. Ας σταματήσουν αυτοί τις μονομερείες ενέργειες τηρώντας τις συμφωνίες που υπέγραψαν. Καταθέσαμε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Αυτές είναι πραγματικές και αναγκαίες».

Η ΝΔ δια του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ δια του Ευάγγελου Βενιζέλου δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν, ενώ νωρίτερα, την απόφαση του ΚΚΕ να μην μετέχει στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πρόκειται για την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει με πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέγνωσε στην Ολομέλεια δήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «η Χρυσή Αυγή, αξιοποιώντας τη στάση τής προέδρου της Βουλής, κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια. Η ΚΟ του ΚΚΕ που έχει ήδη δηλώσει ότι ψηφίζει “παρών” επί της αρχής του συζητούμενου νομοσχεδίου, δεν θα συμμετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία που μεθοδεύτηκε για να δώσει άλλοθι στην παρουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που σχεδιασμένα καλλιεργούν κλίμα ανοχής για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».