Θύελλα αντιδράσεων για το χαράτσι 26% στις επιχειρήσεις

Παρακράτηση φόρου 26% για συναλλαγές με επιχειρήσεις σε «μη συνεργάσιμα» κράτη.

Θύελλα αντιδράσεων από τους ανθρώπους της αγοράς έχει προκαλέσει το άρθρο 21 του σχεδίου νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το οποίο αφορά στην παρακράτηση φόρου ύψους 26% για συναλλαγές με επιχειρήσεις σε «μη συνεργάσιμα κράτη» ή σε «κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Σκοπός της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στις τριγωνικές συναλλαγές.φόροι

Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν στα βιβλία τους δαπάνες, οι οποίες καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες που θεωρείται πως υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες ή σε επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί με τον κώδικα φορολογικών συναλλαγών, θα καταβάλουν φόρο 26% επί των δαπανών.

Ο φόρος αυτός θα επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί εντός 12 μηνών πως πρόκειται για πραγματική συναλλαγή σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο «χαράτσι» στις επιχειρήσεις σημειώνοντας πως το γεγονός ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συναλλαγές με χώρες που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες , δεν σημαίνει πως δεν είναι αυθεντικές ή πως πραγματοποιούνται με στόχο την απόκτηση φορολογικού πλεονεκτήματος.

Ο ΣΕΒ «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως ο φόρος θα δημιουργήσει ασφυξία στην ήδη στερούμενη ρευστότητας αγορά.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι θεωρούν πως η παρακράτηση του 26% θα δημιουργήσει περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν νόμιμες συναλλαγές με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος θα αναγκαστούν να τις διακόψουν προκειμένου να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσό στο Δημόσιο.

Την άμεση απόσυρση του άρθρου ζητάει και το ΕΒΕΑ
Την άμεση απόσυρση του άρθρου 21 του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, που προβλέπει φορολογικό χαράτσι 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος: «Η επιβολή αυτού του πρόσθετου φόρου θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι απαράδεκτο να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.

Η λογική του Υπουργείου Οικονομικών «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητα σας» διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μην ξεκινήσει τέτοιου είδους αποσπασματικές ενέργειες και να σχεδιάσει άμεσα και εξ’ αρχής ένα νέο, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα προλαμβάνει αντί να τιμωρεί. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε εκ νέου την πρότασή μας για ένα φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15%, που από μόνος του θα αποτελέσει αντικίνητρο για κάθε είδους παράτυπη τριγωνική συναλλαγή.

Άλλωστε, είναι έξω από κάθε λογική να τιμωρείς κάποιον για να μην παρανομήσει. Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, γιατί αποτελεί πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων, καθώς δεν αφορά μόνο τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αλλά όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις».

Fortunegreece.com