Süddeutsche: Βήματα προς το γκρεμό

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει εντός λίγων ημερών ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο», σημειώνει στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία». Σε ανταπόκριση της έντυπης έκδοσής της από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα του Μονάχου κάνει λόγο για «βήματα προς το γκρεμό», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο πεδίο του ελληνικού ζητήματος. Η Γερμανίδα ανταποκρίτρια παρατηρεί ότι «στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κανείς δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσεγγίζει με γοργό ρυθμό τη χρεοκοπία».

Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, σχολιάζει ότι «η Μέρκελ και ο Τσίπρας συζήτησαν επί ώρες απλά και μόνο για να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη συμφωνία». Σχολιάζοντας αν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να προσκομίσει η ελληνική κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών, εκτιμά ότι «κατά παράδοξο τρόπο, ναι».

Όπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου η καγκελάριος Μέρκελ «έκανε λόγο για αναγνώριση (σ.σ. από τον Έλληνα Πρωθυπουργό) των ‘αποφάσεων του Eurogroup και για την επιθυμία (σ.σ. των εταίρων) έναντι της Αθήνας ‘να επισπεύσει’ τις εργασίες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα εδώ και εβδομάδες».

Πηγή: DW