Πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε

870fd847431f9e393e28d95278f6f400_LΜπορεί να έχετε ακούσει ότι αν ελαττώσετε τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείτε σαμπουάν στα μαλλιά σας όταν κάνετε μπάνιο, τόσο καλύτερη θα είναι η συνολική τους υγεία και εμφάνιση.

Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι για να νιώθουν όμορφα πρέπει να λούζουν τα μαλλιά τους ακόμα και κάθε μέρα.

Σύμφωνα με την δερματολόγο δρ Stephanie Gardner από την Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση στο ερώτημα “κάθε πότε πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου”. Αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να αποφασίσετε τι είναι το καλύτερο για εσάς.

Πώς λειτουργεί το σαμπουάν: Τα μαλλιά παράγουν φυσικό έλαιο που ονομάζεται σμήγμα και τα σαμπουάν είναι γαλακτωματοποιητές που εγκλωβίζουν την υπερβολική λιπαρότητα, τη βρωμιά και τα υπολείμματα από άλλα προϊόντα. Αλλά τα έλαια δεν πρέπει να λείπουν τελείως από το τριχωτό της κεφαλής. Παρέχουν προστασία και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και τις τρίχες.

Ποιοι πρέπει να λούζονται καθημερινά: Μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων πρέπει να λούζεται καθημερινά, όπως τα άτομα με πολύ λεπτή τρίχα, όσοι ασκούνται πολύ (και άρα ιδρώνουν), ή όσοι κατοικούν σε μέρος με μεγάλη υγρασία. Επίσης, αν έχετε λιπαρό δέρμα στο κεφάλι, τότε χρειάζεστε καθημερινό πλύσιμο. Μερικές φορές, οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν ξηρό δέρμα, επειδή απλά έχουν πιτυρίδα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, το πιο συχνό λούσιμο είναι επίσης χρήσιμο.

Ποια είναι η μέση συχνότητα λουσίματος: Ακόμα και 3 ημέρες να περάσουν χωρίς να λουστείτε δεν υπάρχει πρόβλημα για τα μαλλιά σας. Αν τα μαλλιά σας είναι στυλιζαρισμένα και ακολουθείτε και θεραπεία με κερατίνη, ή αν πρέπει να χρησιμοποιείτε πιστολάκι για να τα χτενίσετε, τότε κάποιες φορές μπορείτε να αφήσετε και 1 εβδομάδα να περάσει χωρίς να λουστείτε, για να μην ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση στα μαλλιά σας. Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς αισθάνεστε τα μαλλιά σας, δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να περάσουν πάνω από 14 ημέρες χωρίς να λουστείτε.

Πηγή: onmed.gr