Οι Έλληνες που σήκωσαν το «Όσκαρ» του design

Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση της, η mousegraphics, το δημιουργικό γραφείο του Γρηγόρη Τσακνάκη «έζησε» το 2014 ως την καλύτερη χρονιά της ιστορίας της,…

Της Πέννυς Κούτρα

Σαράντα διακρίσεις μέσα σε μια χρονιά είναι ρεκόρ ακόμη και για την mousegraphics, το δημιουργικό γραφείο που έχει καθιερωθεί στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά για το σχεδιασμό συσκευασιών. «Από κάθε άποψη το 2014 ήταν η καλύτερη μας χρονιά. Νέοι πελάτες προστέθηκαν, ενώ επεκτάθηκε η σχέση συνεργασίας με παλιότερους. Η δημιουργικότητα μας αξιολογήθηκε και διακρίθηκε με σειρά βραβείων από κορυφαίους διεθνείς και εγχώριους θεσμούς. Η αναγνωρισιμότητα μας αυξήθηκε και μας προσεγγίζουν πλέον πελάτες από Δύση και Ανατολή, προκαλώντας μας σε νέες ενδιαφέρουσες διαδρομές» αναφέρει ο Γ.Τσακνάκης.

Μαζί με την σκοπίμως ολιγομελή ομάδα συνεργατών του –προκειμένου να διατηρήσουν ένα χαρακτήρα αντιπροσωπευτικό των αρχών τους αλλά και ευελιξία- επικράτησε ολοκληρωτικά στα Ermis Awards του 2014, καθώς κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο Design Agency of the Year, αλλά και το Grand Ermis (για τη σειρά συσκευασιών Harmonian) και 15 από τα 34 συνολικά βραβεία της ενότητας του design. Νωρίτερα, το γραφείο είχε παραλάβει το «Όσκαρ» του, την ύψιστη δυνατή διάκριση από τον πιο έγκυρο παγκόσμιο διαγωνισμό για το packaging design-τα Dieline Awards, ως best of show για τη συσκευασία των προϊόντων Harmonian.

Όλα τα παραπάνω πέρα από κύρος και αναγνώριση, μεταφράζονται σε νέες συνεργασίες και ατελείωτες ώρες δουλειάς. Με σταθερούς πελάτες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως Chipita,ΙΟΝ, Λάβδας, Χατζηγιαννάκης, Σαράντης, όμιλος MIG κ.α., πολυεθνικές όπως η Lidl αλλά και πολλές νέες πρωτοεμφανιζόμενες εταιρίες στο πελατολόγιο της η mousegraphics έχει περάσει την πολυσυζητημένη κρίση, αλώβητη. «Η κρίση λειτούργησε αντίστροφα στο δικό μας χώρο. Η ζήτηση για ανανέωση συσκευασίας και εικόνας βαίνει αυξανόμενη, ακριβώς γιατί αναγνωρίζεται ως μέσο αποτελεσματικότερης επικοινωνίας και προώθησης του προϊόντος». Η εικόνα πουλάει πριν από το προϊόν και έτσι το packaging έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με έρευνες, η ανανέωση συσκευασίας μπορεί να προσφέρει ποσοστό αύξησης των πωλήσεων ενός προϊόντος κατά 15%-20%, γεγονός που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν μικροί και μεγάλοι παραγωγοί. «Η συσκευασία –κατά τη γνώμη μου- είναι η ευκαιρία των μικρών παραγωγών να σημανθούν έναντι των μεγάλων brands. Παλιά όλοι ήθελαν να αντιγράψουν τους ηγέτες. Σήμερα, ωστόσο, η τάση είναι υπέρ της διαφοροποίησης, και φαίνεται να την υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι. Στο ράφι πλέον, συναντιούνται όλων των κατηγοριών τα προϊόντα, από premium έως mass, οπότε στα 5 δευτερόλεπτα που ο καταναλωτής αφιερώνει για την επιλογή του, πρέπει ο παραγωγός να κερδίσει. Αυτό επιτυγχάνεται εν μέρει με την εικόνα και τη συσκευασία του προιόντος» συμπληρώνει.

Ο ίδιος μοιράζει τη δημιουργικότητα του ανάμεσα στις απαιτήσεις των μεγάλων πελατών αλλά και των μικρών startups. «Ο βαθμός ελευθερίας που έχεις δουλεύοντας με μια νεοφυή εταιρία είναι μεγαλύτερος. Υπάρχει επίσης ένας ηθικός βαθμός ικανοποίησης, αφού βοηθάς από την πλευρά σου μια νέα παραγωγική προσπάθεια. Από την άλλη, αν και οι δομές μιας μεγάλης επιχείρησης θέτουν περιορισμούς, εν τούτοις έχει ενδιαφέρον για μας να συναντήσουμε τις απαιτήσεις τους και ενδεχομένως να ανατρέψουμε μια στυλιζαρισμένη αντίληψη». Αναφέρεται στο παράδειγμα μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας, της οποίας επανασχεδίασε τη συσκευασία προϊόντων της (που θα λανσαριστεί σύντομα) ανατρέποντας πλήρως το αρχικό brief και τους περιορισμούς που το συνόδευαν. «Πολλές φορές κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να οπτικοποιηθεί αυτό που ζητάει. Δεν προσβάλεις τον πελάτη. Τον κολακεύεις όταν επιτυχώς επέμβεις στις πληροφορίες που σου έχει μεταφέρει».

Πέρα από την Ελλάδα, η mousegraphics εκτείνει πια τη δράση της στη διεθνή αγορά. Σήμερα, το 25% των εργασιών της αφορά πελάτες εξωτερικού (από τον Αγιο Μαυρίκιο έως την Κίνα και από τη Δανία έως την Τουρκία), ενώ πολλά από τα εγχωρίως παραγόμενα προιόντα που σχεδιάζει έχουν διεθνή καριέρα μέσω εξαγωγών.Ο Γρηγόρης Τσακνάκης από το γραφείο του στα Μελίσσια συνομιλεί μέσω skype με έναν ακόμη νέο πελάτη από την Αμερική. Το project που αυτή το φορά έχει αναλάβει αφορά στο rebranding μιας ολόκληρης περιοχής! Τον ρωτάω, αν κάποιος θεσμικός παράγοντας ελληνικού νησιού τον έχει ποτέ προσεγγίσει να αναλάβει κάτι ανάλογο. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική και καταλήγουμε πως μάλλον δεν θα μπορούσε ούτε καν να περάσει από το μυαλό «θεσμικού παράγοντα» κάτι αντίστοιχο.

Πέρα από τον εξωτισμό αυτής της νέας συνεργασίας, ξεδιπλώνονται οι δυνατότητες που έχει ένα καθιερωμένο ελληνικό δημιουργικό γραφείο να «παίξει» με αξιώσεις στο διεθνή χώρο. «Κρινόμαστε όλοι σ’ένα παγκόσμιο επίπεδο πλέον και ως δημιουργικό γραφείο έχουμε ευκαιρίες ανάδειξης. Δεν πρόκειται για μια θεωρητική ευκαιρία, καθώς η τεχνολογία και η κοινή γλώσσα του marketing, μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε π.χ. με μια κινεζική εταιρία σαν να βρίσκεται δίπλα μας». Το 2014, η μια κινεζική εταιρία έφερε την άλλη και σήμερα η mousegraphics συνεργάζεται με κολοσσιαίες εταιρίες τροφίμων της Ασίας στο αντικείμενο που γνωρίζει καλά: στο σχεδιασμό συσκευασίας.Άγιος Μαυρίκιος

Τουρκία

Κίνα

 
Πηγή: news247.gr