Και άλλους ηγέτες είχε ενημερώσει η Κυβέρνηση για “στάση πληρωμών” προς το ΔΝΤ

Λονδίνο

Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ, με επιστολή που της είχε στείλει στις 15 Μαρτίου.Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times στο φύλλο της Δευτέρας, εστάλη τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο.
Ωστόσο, όπως δήλωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την ίδια επιστολή ο κ. Τσίπρας δεν την έστειλε μόνο στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Φρανσουά Ολάντ και στον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΣΙΠΡΑ

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε στις 11.00 ώρα Ελλάδος με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στις 18.00 ώρα Ελλάδος και μετά από δυο ώρες (20:00) θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στην συνέχεια θα επιστρέψουν  για το δείπνο εργασίας.

οι  Financial Times

Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times , ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψεις τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.Και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών.Και επειδή η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών αποτελέσει πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, άφηνε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο.

Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας -προοπτική που δεν θα ανεχθώ» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ζητά από την καγκελάριο να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ

ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Νέες αποκαλύψεις για την περίφημη 5σέλιδη επιστολή Τσίπρα την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times και μέσω αυτής ο έλληνας πρωθυπουργός, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της τις επόμενες εβδομάδες, αν η Ε.Ε. δεν δώσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια.

Η επιστολή, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, έρχεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Αθήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος αυτού του μήνα και πως μπορεί να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη Απριλίου, γράφουν οι FT.

Οπως δήλωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είπε ότι την ίδια επιστολή ο κ. Τσίπρας δεν την έστειλε μόνο στην Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Φρανσουά Ολάντ και στον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Που σημαίνει ότι “κοινωνοί” της δύσκολης κατάστασης και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να μην αποπληρώσει τα χρέη της έγιναν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας αλλά και ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Ωστόσο, προκύπτουν πολλά ερωτήματα αφού μέχρι και σήμερα η Ελλάδα έχει αποπληρώσει κανονικά όλες τις δόσεις της προς το ΔΝΤ… Βέβαια, ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του αναφέρει ότι

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, έστειλε στην Άνγκελα Μέρκελ την 5σέλιδη επιστολή, στην οποία θέτει ακόμη και θέμα στάσης πληρωμών, μια μέρα πριν ανακοινωθεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, στις 23 Μαρτίου!
Οι δυο τους συναντήθηκαν λίγες μέρες μετά, στη Σύνοδο Κορυφής και στην οκταμερή που ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Δραματικοί τόνοι

Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων, κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών. Επιρρίπτει ευθύνες στα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να διαβάστε ΟΛΗ την επιστολή του πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.

NewsIt.gr