Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 24 Μαρτίου 2015

 

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, χθες στο Βερολίνο, και οι προτάσεις του Υπουργού Παιδείας για αλλαγές στην εκπαίδευση κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσκεψη στην Κύπρο της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι καταθέσεις στον ανακριτή Π. Καλλή για το θέμα της Κεντρικής, η διαμαρτυρία των κατόχων αξιογράφων, οι καταγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις και η φερόμενη απόσυρση αγωγών κατά μεγαλο-οφειλετών.

H «Αλήθεια», με τίτλο «Τί αλλάζει στην εκπαίδευση», γράφει στο κύριο της θέμα για την πρόταση του Υπουργού Παιδείας , η οποία, μεταξύ άλλων, προνοεί νέα προγράμματα με κατευθύνσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα για τον κατάλογο διοριστέων. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε σαφείς μεταρρυθμίσεις και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε ότι είναι αναγκαίες. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή κατάθεση του τέως μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Σταύρου Ζένιου στον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, κατά την οποία είπε ότι η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της ΚΤ είναι στο χέρι της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

«Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Έσπασε ο πάγος, παραμένουν οι διαφορές» γράφει ότι στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα δεν φαίνεται να υπήρξε οποιοδήποτε νέο στοιχείο που να δημιουργεί νέα δεδομένα για την Ελλάδα, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να παραπέμπει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στους θεσμούς. Ακόμη, αναφέρει ότι ήταν επεισοδιακή η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατόχων αξιογράφων έξω από την Κεντρική Τράπεζα και τα κεντρικά της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, αναφέρει ότι “άναψε φωτιές” η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου με τις αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

«Σχέδιο αναδόμησης της Παιδείας» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ο οποίος γράφει στο κύριο άρθρο του ότι νέους προσανατολισμούς δίνουν τα αναθεωρημένα ωρολόγια προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ, μεταξύ άλλων, στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες των Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Γυμναστικής και γίνεται προσθήκη όγδοης περιόδου για στήριξη παιδιών με δυσκολίες. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η Αστυνομία θα επιτρέπει φέτος λαμπρατζιές μόνο το Μ. Σάββατο. Εξάλλου, γράφει ότι είναι άκρως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της εισροής νερού στα φράγματα.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κατά παραγγελία η μελέτη της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ» και γράφει ότι προαποφασισμένος φαίνεται να είναι ο στόχος μελέτης, μέσα από την οποία θα χαραχθεί η αρχή του τέλους της ΑΗΚ προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι του λαού. Επίσης, παρουσιάζει επιστολή του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία, όπως γράφει, μπλοκαρίστηκε η εισαγωγή της τεχνολογίας 4G στη Cyta. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι φαίνεται να έχουν αποσυρθεί από τα δικαστήρια δεκάδες αγωγές για οφειλές ΦΠΑ από μεγαλο-οφειλέτες, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ σχετικά με το θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα την περασμένη Παρασκευή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Καλή θέληση αλλά μικρή πρόοδος στο θέμα του χρέους» και αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο, όπου Μέρκελ και Τσίπρας έκαναν έκκληση σε Γερμανούς και Έλληνες να αφήσουν κατά μέρος τις αλληλοκατηγορίες και να εργαστούν για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Επίσης γράφει ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από μεταλλευτική εταιρεία να παράσχει νέο «σπίτι» για νυχτερίδες, για να μπορέσει να ξεκινήσει εργασίες σε ορυχείο στο Απλίκι. Επίσης, αναφέρεται στη χθεσινή επεισοδιακή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατόχων αξιογράφων στη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ