Tηλεδιάσκεψη του Euro Working Group

Aθήνα

Επιβεβαιώνεται από ελληνικές κυβερνητικές πηγές η πληροφορία ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στην οποία θα εξετασθούν οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και η χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης προς την χώρα.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνοντας με τη σειρά τους την τηλεδιάσκεψη προσθέτουν ότι σε αυτή θα συζητηθεί και το αίτημα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Πάντως οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ, χρειάζεται ομοφωνία.

Για την άμεση εξέταση του αιτήματος του ΤΧΣ είχε προϊδεάσει και η απάντηση εκπροσώπου του EFSF στο in.gr χθες, Δευτέρα, όποτε προέκυψε το θέμα. «Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από το EFSF να προβεί σε ανάλυση του θέματος. Επίσης, ο ίδιος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup να εγείρει το θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.
Το αργότερο έως την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί στο Eurogroup η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των χρημάτων που θα καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου.

 

Σημειώνεται πως η ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική γεγονός που καθιστά τις αποφάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιστωτών ιδιαιτέρως κρίσιμες.

Η κυβέρνηση προσδοκά πως το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup θα μπορέσει να δώσει το πράσινο φως τόσο για την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, όσο και για την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ που εκ παραδρομής κατέβαλε στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 

Εάν αυτά τα 3,1 δισ. ευρώ καταβληθούν εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου το Δημόσιο θα λάβει βαθιά ανάσα. Πάντως, όλα θα κριθούν στο επόμενο Eurogroup το οποίο θα λάβει και τις σχετικές πολιτικές αποφάσεις. Ειδικά για το θέμα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ οι προθέσεις των ευρωπαίων θα φανούν ήδη από το αυριανό Euro Working Group.

 

 

Newsroom ΔΟΛ