Βραβεία ήθους και δημοσιογραφικού προσανατολισμού “Κωνσταντίνος Καλλιγάς”

Για 16η συνεχή χρονιά, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων απένειμε τα βραβεία ήθους και δημοσιογραφικού προσανατολισμού “Κωνσταντίνος Καλλιγάς”, τιμώντας την μνήμη του ιδρυτού και πρώτου προέδρου του.

Σε μία σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, τα Δημοσιογραφικά Βραβεία “Κωνσταντίνος Καλλιγάς” 2015 (Αλφαβητική σειρά) απενεμήθησαν στους δημοσιογράφους

> ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΡΟΥΞΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΠΥΡΓΟΥ

> ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΤΣΗ EURO2DAY.GR, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗbrabeia kalliga (2)

> ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ CAPITAL.GR

> ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΑ ΝΕΡΙΤ TV

> ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ SBC TV

> ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΔΟΥ PROTAGON.GR

> ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ ALPHA TV

Και δόθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις “Κωνσταντίνος Καλλιγάς” 2015 (Αλφαβητική σειρά) στους

> ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

> ΘΑΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ

> ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

> ΜΑΝΟΣ ΣΤΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

> ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

Αναφερόμενος στον θεσμό και στο πρόσωπο του Κων. Καλλιγά, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΕΕΔ Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος είπε ότι «τα βραβεία απονέμονται σε μία κρίσιμη για την ελληνική δημοσιογραφία περίοδο, όπου το ήθος και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας δέχονται ισχυρά και πολύπλευρα κτυπήματα. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Ευρώπη, που βρίσκεται στην δίνη ενός σκληρού παγκόσμιου νομισματικού και οικονομικού ανταγωνισμού, με νέους παίκτες να διεκδικούν μερίδια στην διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη, όπως πίστευε και ο Κων. Καλλιγάς, πρέπει να

επανανακαλύψει την πολιτιστική της ταυτότητα και να εδραιώσει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας για τις οποίες τόσους αγώνες έκανε. Γι αυτό, είναι ανάγκη, πέρα από το οικονομικό Μάαστριχτ, να υπάρξει και ένα αντίστοιχο πολιτιστικό, που σήμερα είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο».

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανώσεων.

KOU_6699

Ο Ευθύμιος Τσικνής παραλαμβάνω ν την τιμητική διάκριση

Μετά τη βράβευση ακολούθησε ομιλία του κου Τάσου Παπαδόπουλου, δημοσιογράφου με θέμα: “Η Δημοσιογραφία στην ψηφιακή εποχή”.

 Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

Ο Ευθύμιος Τσικνής γεννήθηκε στη Βάργιανη Φωκίδας το 1944. Παράλληλα με τις γυμνασιακές σπουδές του στην Αθήνα, εργάστηκε ως φωτοειδησεογράφος στην «Ένωση», το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο που κάλυπτε περίπου το 80% του Ελληνικού και Ξένου τύπου(1958-1968).

Από το 1968 μέχρι το 1974, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, εργάστηκε στις Η.Π.Α. Από το 1975 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει καλύψει πολλές επίσημες αποστολές προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών της Ελλάδας στις πέντε Ηπείρους ως φωτοειδησεο-γράφος, ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 133 χώρες.

Ως μόνιμος συνεργάτης έχει εργαστεί για διάφορα γερμανικά περιοδικά όπως το «Stern», το «ADAC», κ.ά. καλύπτοντας θέματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δουλειά του έχει παρουσιάσει σε διάφορες εκθέσεις όπως «Αρχαία Πέργαμος —Έφεσσος», «Ανδρέας Παπανδρέου», «Τουρισμός στο 200 αιώνα», «οι Θυσίες της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», «Αθήνα, η αρχαία και νέα πόλη», «Ελλάδα — Κίνα, 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων», στο Πεκίνο K.a.

Είναι μέλος της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων (Ε.Φ.Ε.) και για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. (ταμίας) στην Ένωση Αν-ταποκριτών Ξένου Τύπου. Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας και του Σ. Ανταποκριτών Διεθνών M.M.E. Ελλάδος. Μεταξύ των άλλων διακρίσεων τιμήθηκε και το 2010 από το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση».