«Μπλόκο» στο ψήφισμα του Κογκρέσου για την 25η Μαρτίου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου – Ξεμπλοκάρισε το ψήφισμα μετά από εξηγήσεις

Σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε η προσωρινή εμπλοκή στην υιοθέτηση του ετήσιου ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο λόγος είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, περί ανοίγματος των ελληνικών συνόρων και χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων σε παράνομους μετανάστες -συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως και τζιχαντιστών- που κρατούνται σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Πάντως ο Γερουσιαστής Dan Coats ξεμπλοκάρισε το ψήφισμα μετά από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής Kοινότητας αλλά και τις εξηγήσεις του πρέσβη Χρήστου Παναγόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινητοποιήθηκαν πολλές ομογενειακές  οργανώσεις και, μεταξύ άλλων, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), της Ενιαίας Προσπάθειας Ελλήνων, της ΑΧΕΠΑ και άλλων.

Τι ακριβώς συνέβη; Σε επιστολή του την οποία έστειλε την περασμένη Τρίτη (24 Μαρτίου 2012) επισήμως στον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλο, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Πολιτείας της Ιντιάνα, Νταν Κόουτς, ενημερώνει ότι λόγω της ανησυχίας του για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για να εγκριθεί το ψήφισμα για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας, που ετησίως υιοθετείται ομοφώνως από το Κογκρέσο.

«Πιστεύω», επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρέσβη ο γερουσιαστής Κόουτς, «ότι είναι προς το συμφέρον σας όσο και προς το δικό μας ότι εσείς ή κάποιος άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης να σχολιάσει δημοσίως αυτές τις απειλητικές ανακοινώσεις και να αποσαφηνίσει αν αντανακλούν την τρέχουσα πολιτική και τον τρόπο σκέψης στους κόλπους της κυβέρνησής σας. Κατόπιν μίας τέτοιας αποσαφήνισης, ελπίζω ότι θα μπορέσω να υποστηρίξω το ψήφισμα της Γερουσίας για την ελληνική ανεξαρτησία».

Ο κ. Παναγόπουλος

Ακολούθησε επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Παναγόπουλου προς τον γερουσιαστή, στην οποία υπογραμμιζόταν η συνεισφορά της Ελλάδας, χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως πυλώνα σταθερότητας, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνονταν επίσης οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της αυξημένης ροής παρανόμων μεταναστών. Ειδικά όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση, αναφέρεται στο έργο που καταβάλλεται από ελληνικής πλευράς για τη διαχείριση του φαινομένου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Επίσης επιβεβαιώνει το εξαίρετο επίπεδο διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, και την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ελληνική πλευρά στις διατλαντικές σχέσεις.

Ο κ. Καμμένος

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις και την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής στην 5η Λεωφόρο. Τον κ. Καμμένο συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κλήθηκε από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και έδωσε διευκρινήσεις για την αναπαραγωγή των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά περί “ανοίγματος των συνόρων”.

Άλλες πληροφορίες από το ομογενειακό περιβάλλον των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Γερουσιαστής κ. Κόουτς φέρεται ως “φιλότουρκος”.  Θεωρείται ένθερμος φίλος της Τουρκίας και μόλις στις 3 Μαρτίου σε άρθρο στο Politico, ζητούσε να σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας για να σταματήσουν την εισροή τζιχαντιστών του ISIL και επέκρινε όσους ασκούν κριτική προς την Τουρκία γιατί δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά έχουν καταδικάσει τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ίδιος ο Υπουργός  έχει υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις του έχουν παρερμηνευτεί από τα ΜΜΕ.

Ο κ. Κοτζιάς

Εξάλλου, καταθέτοντας πρόσφατα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με δηλώσεις του σχετικά με την “απειλή” προς τον διεθνή παράγοντα πως εάν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη Τζιχαντιστές και λαθρομετανάστες. Ο κ. Κοτζιάς, είπε:

“Το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ως Υπουργός Εξωτερικών για διαπραγματευτικούς λόγους ήταν να λάβω μέτρα, ώστε να μετακινηθεί η θεματολογία από τα της οικονομίας αποκλειστικά – και μάλιστα μίας οικονομίας με νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις – σε μία πολιτική αντίληψη των πραγμάτων που συνδέεται και με τη γεωπολιτική θέση. Να υπογραμμίσει κανείς τις επιπτώσεις όλων αυτών των πολιτικών που έχουν επιβληθεί στη χώρα την τελευταία πενταετία, σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική της θέση και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και το οποίο χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη ρευστότητα. Το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μία ρευστότητα, τόσο αν πάρει κανείς μία γραμμή κάθετη Ρωσία – Ουκρανία – Δυτικά Βαλκάνια- ανατολική Μεσόγειο- Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, όσο και αν περιγράψει το φαινόμενο πιο απλά ως ένα «τρίγωνο» (Ουκρανία –Λιβύη- Μέση Ανατολή) αστάθειας και αποσταθεροποίησης από σειρά δυνάμεων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία στον βαθμό που σταθεροποιείται και λύνει τα προβλήματά της, μεταφέρει έστω και μικρά κύματα σταθεροποίησης στην περιοχή, απ’ ότι να συμβεί το αντίστροφο, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα κάτω από τις πιέσεις από την περιοχή.

Είναι γνωστές αυτές οι απόψεις μου. Βγήκαν, όμως, προς τα έξω με ένα περίεργο τρόπο και διαστρεβλώθηκαν συστηματικά στο διεθνή τύπο και μερικοί τις σχολίασαν με βάση το διεθνή τύπο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία εδώ”.

Πηγές:Neoskosmos.com/Greeknewsonline.com/