Η Νέα Υόρκη ντυμένη στα γαλάζια- Δημήτριος: είμαστε φορείς του παγκόσμιου στοιχείου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας

Όλα έτοιμα για την εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης. Θα παρευρεθούν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος κι ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης.

Αναδημοσίευση από την ομογενειακή εφημερίδα “Greek News”

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη εθνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 29 Μαρτίου, για την οποία οι οργανωτές έχουν θέσει ως στόχο να συμμετάσχουν 100.000 Ελληνες και φιλέλληνες. Τελετάρχες της παρέλασης είναι ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ο Τζον Κάλαμος από το Σικάγο και το ζεύγος Γιάννη και Ελένης Ψαρά από το Μπρούκλιν.

paradeΜεγάλες είναι και οι προετοιμασίες στα σχολεία των κοινοτήτων μας και τους συλλόγους, που θα δώσουν μαζικά το παρών. Τα φετινά συνθήματα είναι η αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο λαό και η προβολή των διωγμών των χριστιανικών κοινοτήτων της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Το παρών αναμένεται να δώσει κι ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντιμπλάσιο, μαζί με πολιτικούς της Νέας Υόρκης, ενώ και φέτος θα παρελάσει τμήμα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, που θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο. Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Την Κυριακή θα πρέπει να κάνουμε την 5th Avenue, Greek Avenue», είπε μιλώντας στην πανομογενειακή συγκέντρωση της επιτροπής παρελάσεως, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Σταθάκειο, παρουσία περισσοτέρων από 100 άτομα.

«Όλοι να βγούμε με ελληνικές σημαίες στην 5η Λεωφόρο», συμπλήρωσε ο συμπρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Παντελίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 92 οργανισμοί της Ομογένειας. Πέρυσι είχαν παρελάσει 118.

Η πανομογενειακή είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων,

ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, η εισαγγελέας της Κομητείας Νάσο Μάντλιν Σίνγκας, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου, ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης και ο Γιάννης Κατσιματίδης.

«Δεν πάμε στην παρέλαση μόνο για να φωνάξουμε ζήτω η 25η Μαρτίου, αλλά να πούμε ζήτων για τα πάρα πολλά γεγονότα κι επιτεύγματα του Ελληνισμού στο διάβα 4.000 χρόνων’, είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

«Εμείς δεν έχουμε μία ιστορία επιβίωσης. Παράγουμε πολιτισμούς τον έναν μετά τον άλλο», είπε, αποκαλώντας τους ομογενείς «φορείς του παγκόσμιου στοιχείου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Δημήτριος μίλησε για την πρόσφατη συμμετοχή του στους εορτασμούς της 50ής επετείου της πορείας της Σέλμα, όπου ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος βάδισε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα μου είπε, ευχαριστώ κι εσάς και την κοινότητα που εκπροσωπείτε για την προσφορά σας προς το έθνος. Η εθνική μας παρέλαση αποτελούν προσφορά προς αυτό το έθνος. Μία προσφορά πολιτισμού και προσευχής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την προσφορά του προς τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αλλά και για την προσφορά 10.000 δολαρίων της Αρχιεπισκοπής προς το ταμείο της παρέλασης.

Ανέφερε επίσης ότι επίσημοι προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας θα είναι ο στρατηγός ε.α Φράγκος Φραγκούλης και ο απόστρατος αξιωματικός και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κατσιματίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της παρέλασης από τον τηλεοπτικό σταθμό 9, που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 μμ., με παρουσιαστές τον Ερνι Ανάστος, τη Νικόλ Πεταλίδη και τον Κωνσταντίνο Μαρούλη. Το κόστος της παραγωγής μαζί με τις σχετικές διαφημίσεις στον Αμερικανικό τύπο θα φτάσει τα 150.000 δολάρια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γιάννης Κατσιματίδης υποσχέθηκε να προσεχτεί το θέμα της μουσικής στη διάρκεια των εθνικών ύμνων, ενώ προέτρεψε να του δοθεί περισσότερο υλικό για την προβολή της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

Να παρελάσουμε με υπερηφάνεια και τιμή στην 5η Λεωφόρο, είπαν οι φετινοί τελετάρχες, Ελένη και Γιάννης Ψαράς, τονίζοντας την σημασία να εκφραστεί από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που περνάει δύσκολες ώρες.

«Η Ελλάδα μας κοιτάζει με ελπίδα κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε», είπε η Ελένη Ψαρά.

Απογοητευμένος από την μέχρι στιγμής πορεία των οικονομικών δήλωσε ο ταμίας της παρέλασης Σπύρος Βασιλάκης. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στην τράπεζα 114. 340 δολαρίων (έναντι 350.000 δολάρια πέρυσι το ίδιο διάστημα) και με τις προσφορές που ανακοινώθηκαν στην πανομογενειακή το ποσό ανέρχεται σε 179.000.

Από το λαχείο έχουν κατατεθεί στην τράπεζα 18.000 δολάρια κι από το λεύκωμα 26.900 δολάρια, ενώ έχουν δοθεί υποσχέσεις που ανεβάζουν το ποσό στις 70.000. Η υπεύθυνη λευκώματος Χριστίνα Κωστάκη, εκτίμησε ότι το λεύκωμα μπορεί να συγκεντρώσει εκατό χιλιάδες δολάρια.

Στη διάρκεια της πανομογενειακής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε τις ακόλουθες προσφορές στο ταμείο της παρέλασης:

30.000 δολάρια από το ζεύγος Ψαρά, 15.000 από τον κ. Κοντογιάννη και 10.000 από τον Σάββα Κωνσταντινίδη. Επίσης ανακοίνωσε ότι φέτος ο αριθμός των χορηγών του δείπνου στο «Χίλτον» (5.000 έκαστος) θα ξεπεράσει τους 20.

«Εχει μεγάλη σημασία να συμμετάσχουμε στην παρέλαση. Να δείξουμε στη Νέα Υόρκη πόσο σημαντική είναι η παρουσία των Ελλήνων. Με ήλιο, με βροχή ή με χιόνι, όλοι να δώσουμε το παρών στην παρέλαση», είπε ο Ελληνας γενικός πρόξενος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για τον Ελληνισμό της Αμερικής, χαρακτήρισε την παρέλαση ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επιτυχίας της.

«Η συμμετοχή όλων στους εορτασμούς της εθνικής επετείου είναι απαραίτητη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να τιμήσουμε και να βιώσουμε το νόημα της Επανάστασης του 1821», είπε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, ευχαριστώντας την Ομογένεια για όλα όσο έχει κάνει για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Για το δείπνο του Terrace on the Park που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου, μίλησε ο υπεύθυνος της εκδήλωσης Γεώργιος Κίτσιος. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Βασίλης Φιλίππου, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαικλ Αμέρι και ο αείμνηστος Ντένης Συντήλας. (Ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο).

Αναφορές έγιναν και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Η Μέμη Σταθάτου μίλησε την τελετή έπαρση σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν κι ο Στέφανος Αμανατίδης για την επίδειξη χορών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου, στη 1:30 μμ, στο Κρητικό Σπίτι.

Την οργανωτική επιτροπή συμπληρώνουν οι κκ. Ελένη Τσαρσιταλίδη, Σοφία Καλμεκερίδη, Δήμητρα Καρασαβίδη και Ανδριανή Πουλικίδη.

Θα συμμετάσχουν τα χορευτικά : Bryant HS Grek Club, Omonoia Youth Dancers, Cephalos Dance group, Saint Markella of Wantagh, GAFS, Pancyprian Dance Group, Omonoia Cretans Dancers,Holly Resurrection, of Brookville, Pontian Society Komninoi, St. Nicholas of West Babylon, Argyrios Fantis Dance Parochial School of Brooklyn, Kastorian Dance group, Pankerkiraikos, Nisyrian Dance group, Minos Cretan dance group, Panlemnian Society Dancers, Pontian Society PONTOS of Norwalk CT,CHIAN Dance group , Anatolia college Thessaloniki.