Το ΣτΕ “φρενάρει” την κατάληψη των παραλιών από καθίσματα, ομπρέλες και αναψυκτήρια

Αθήνα

Οχι στην απευθείας συλλογική παραχώρηση στους Δήμους των παραλιών προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυ­κτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, με μία και μόνη Υπουργική Απόφαση, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).Η παραχώρηση πρέπει να να προχωρά κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.

Το ζήτημα, πάντως, αυτό που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της σπουδαιότητάς του, παραπέμφθηκε προς νέα κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ε’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Με αυτή ζητούσε να ακυρωθεί Υπουργική Απόφαση του 2009 που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και πα­ρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανι­σμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων ο αιγιαλός και η παραλία περιλαμβάνονται μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία αναγνωρίζεται στους δικηγορικούς συλλόγους το δικαίωμα άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και ως εκ τούτου έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει στο ΣτΕ.

Newsroom ΔΟΛ