Κατατέθηκε η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια

Αθήνα

Κατατέθηκε η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων. Η πρόταση υπογράφεται και από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και ενδέχεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα 6 Απριλίου.Το χρονικό πλαίσιο που τοποθετείται η διερεύνηση της υπόθεσης αφορά τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση, θα αποδοθούν «οι ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η Επιτροπή θα κληθεί να διερευνήσει:

1. Την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της (ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική κλπ).

2. Την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης.

3. Την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

4. Την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες

υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. Κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ.

ΝΔ: Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολίασε: «Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή.

»Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο.»

ΠΑΣΟΚ: Την περιμένουμε με χαράΤην απάντηση που είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί του θέματος, παραθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», τόνιζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση του σε συνέντευξή του, την οποία παραθέτει το κόμμα.

Συμπλήρωνε δε, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», τονίζοντας ακόμα ότι «οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».

Ποτάμι: Συζήτηση για το παρελθόν

«Η κατάθεση της πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το “πως φθάσαμε στο μνημόνιο” γίνεται λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ζήτησε -τυπικά τουλάχιστον- συστράτευση των κομμάτων για την οριακή πλέον διαπραγμάτευση. Άλλη μια εξεταστική λοιπόν στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε το Ποτάμι.

«Παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα. Και πέντε, τουλάχιστον, ξεχωριστά κομματικά πορίσματα όπως δείχνει η κοινοβουλευτική ιστορία. Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

»Το Ποτάμι έχει πει ότι ο παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί για τα λάθη του και τις παραλείψεις του. Έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οι ευθύνες αυτές όμως καταλογίζονται από το λαό. Και στις τελευταίες εκλογές υπήρξε καταδίκη του συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην χρεoκοπία. Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ