Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 01 Απριλίου 2015

 

Η τριήμερη κράτηση της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού ως ύποπτης για παρέμβαση σε προαγωγές, η νέα αναβολή σε ότι αφορά τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις, η επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό για να ανακοινώσει επανέναρξη των συνομιλιών, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η σημερινή αναμέτρηση μεταξύ των Εθνικών Κύπρου και Ελλάδας του 2004 είναι τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον κύριο τίτλο “Υπό κράτηση η Πρύτανης¨ γράφει ότι ανοικτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ στο συμβούλιο του Πανεπιστημίου και πως ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού δηλώνει ότι παραιτείται “λόγω αφόρητων πιέσεων του ΑΚΕΛ”. Η “Α” δημοσιεύει δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία αναφέρει ότι ετοιμάστηκαν οι νέοι κανονισμοί για τα ωράρια των καταστημάτων και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα κατατεθούν στη Βουλή. Προβάλλει επίσης αφιέρωμά της για τα 60 χρόνια από τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Θολό τοπίο με αδιευκρίνιστες προθέσεις” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Άγκυρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της ενώ αιωρείται το ενδεχόμενο νέας αποχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες εάν η Άγκυρα ξαναστείλει το Μπαρπαρός στην περιοχή. Γράφει αλλού ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κατέθεσε δέκα προτάσεις για την οικονομία ερήμην της ΕΔΕΚ. Αναφέρεται επίσης στη σημερινή ιστορική αναμέτρηση μεταξύ των Εθνικών Κύπρου και Ελλάδος του 2004 στο ΓΣΠ.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “Καταιγίδα αφερεγγυότητας” και γράφει ότι νέα αναβολή παίρνουν τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα και μαζί τους και ο νόμος για τις εκποιήσεις, αφού ούτε χθες ολοκληρώθηκε η εξέταση του πλαισίου από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Γράφει επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε έρχεται στην Κύπρο την ημέρα που λήγει η τουρκική Navtex στις 6 Απριλίου για να ανακοινώσει επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι είναι αξιοσημείωτη η αύξηση στις εξαγωγές του χαλουμιού που ανήλθαν στα 89,6 εκ ευρώ.

Η “Χαραυγή” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Μόνο εαυτόν ακούει η κυβέρνηση” γράφει ότι δογματικά προσκολλημένη στις ιδιωτικοποιήσεις παραμένει η κυβέρνηση. Επίσης γράφει ότι πανικός επικράτησε χθες σε ολόκληρη σχεδόν την Τουρκία λόγω της διακοπής του ηλεκτρισμού η οποία οφείλεται σε γενικό πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Αναφέρει επίσης ότι τον κώδωνα του κινδύνου για επ` αόριστον αναβολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ κρούει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας,

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Νέες μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μείωσης της τιμής των καυσίμων” γράφει ότι θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος, και πως ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα συναντηθεί με τις συντεχνίες της ΑΗΚ σε μια προσπάθεια αποτροπής της απεργίας των εργαζομένων. Προβάλλει αλλού την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου στην Πράσινη Γραμμή. Αναφέρεται επίσης στην τριήμερη κράτηση της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ Ελπίδας Κεραυνού.

 

ΚΥΠΕ