Στους 147 οι νεκροί της ένοπλης επίθεσης στο Πανεπιστήμιο της Κένυας

Ναϊρόμπι, Κένυα

Τραγικότατος ήταν ο απολογισμός του υπουργείου Εσωτερικών της Κένυας από την ένοπλη επίθεση των ισλαμιστών της Αλ Σαμπάμπ στο Πανεπιστήμιο στην Γκαρίσα. Οι νεκροί έφτασαν τους 147, έως ότου μπει τέλος στο δολοφονικό αμόκ των ανταρτών, το βράδυ της Πέμπτης. Νεκροί είναι και οι δράστες.

Οι ένοπλοι της Αλ Σαμπάμπ εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) και ξεχώρισαν τους φοιτητές, αφήνοντας ελεύθερους τους μουσουλμάνους και κρατώντας ομήρους τους χριστιανούς.

Δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν το κτίριο και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για αρκετές ώρες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Σαμπάμπ. Οι περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Σομαλία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε επιθέσεις της ισλαμιστικής Σεμπάμπ.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον αθώων ανδρών και γυναικών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα» τόνισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Ουάσιγκτον επιπλέον προσέφερε τη βοήθειά της στο Ναϊρόμπι προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

Η Γαλλία «είναι έτοιμη να συνεργαστεί» με την Κένυα «στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» μετά την επίθεση εναντίον του πανεπιστημίου επισήμανε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό των κενυατικών αρχών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εκείνες στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» σύμφωνα με το δελτίο τύπου του μεγάρου των Ηλυσίων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Κένυας, που πρέπει να αντιμετωπίσει την πλέον επιθετική τρομοκρατία, αυτήν που επιτίθεται εναντίον των νέων, της γνώσης και της εκπαίδευσης».

Ο Φρανσουά Ολάντ «συμμερίζεται την οδύνη των πολυάριθμων θυμάτων της επίθεσης εναντίον του Πανεπιστημίου της Γκαρίσα και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, καταδίκασε επίσης με έντονο τρόπο «την τρομοκρατική επίθεση» των ισλαμιστών Σεμπάμπ.

Newsroom ΔΟΛ