Με πρόστιμο-μαμούθ απειλεί η Ε.Ε. τη Google

Έτοιμη για την επιβολή προστίμου περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κολοσσό του διαδικτύου είναι η E.E.

googleΈνα βήμα πιο κοντά στη λήψη οριστικών αποφάσεων για τη Google φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι έτοιμη να προχωρήσει –μετά από διαβουλεύσεις πέντε ετών- στην τελική φάση της έρευνας για τις πρακτικές ανταγωνισμού που ακολουθεί ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «χαρτιά» που έχει στο χέρι της η ευρωπαϊκή πλευρά απέναντι στην αμερικανική εταιρεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου-μαμούθ, το οποίο ενδεχομένως να ανέλθει ακόμη και στο 10% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας. Δεδομένου πως ο κύκλος εργασιών της Google διαμορφώθηκε στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2014, το πρόστιμο εκτιμάται πως μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα ακόμη σενάριο για την επίλυση των διαφορών της Ευρωπαϊκής Ένωση με τη Google είναι η διάσπαση της εταιρείας. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό, μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2014 προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, στο ψήφισμα σημειώθηκε πως: «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί –σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου- τις εταιρείες που καταγγέλλουν τις πρακτικές της Google να δημοσιοποιηθούν τα επιχειρήματά τους.

Το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γνωστοποιηθεί στα μέσα Απριλίου.

Fortunegreece.com