Πούτιν: Η Ελλάδα βασικό σημείο διανομής φυσικού αερίου

Περισσότερο από 2,5 ώρες κράτησε η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στη Μόσχα.

Πριν την συνέντευξη τύπου υπεγράφησαν:

  • Μνημόνιο για Ετος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016
  • Κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2015 και 2016 που υπεγράφη μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα
  • Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της 70ής επετείου από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Σημεία από τις δηλώσεις των δύο ηγετών:

Βλαντιμίρ Πούτιν

  • Συνεργασία στον τομέα του εμπορίου (4,2 δις δολάρια) που μειώθηκε λόγω κυρώσεων και πτώσης τιμων του πετρελαίου
  • Υιοθετήσαμε σχέδιο κοινών δράσεων για το σκοπό αυτό
  • Συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων
  • Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
  • Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη
  • Η Ελλάδα θα γίνει ένα από τα βασικά σημεία διανομής του φυσικού αερίου
  • Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας (μεταφορικά μέσα)
  • Συνεργαζόμαστε στον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Θεσσαλονίκης
  • Το Ετος Ρωσία-Ελλάδα θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη διάδοση της ρωσικής και ελληνικής γλώσσας
  • Ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία, και στον τομέα του τουρισμού
  • Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των ρώσων τουριστών
  • Η αναζήτηση της διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου του ΟΗΕ
  • Ανάπτυξη σχέσεων Ρωσίας και ΕΕ
  • Ενδιαφέρον ρωσικής ομοσπονδίας για πλήρη υλοποίηση Συμφωνιων του Μινσκ

Αλέξης Τσίπρας

  • Ευχαριστώ τον πρόεδρο Πούτιν για την φιλοξενία, υποδοχή και εποικοδομητικές συζητήσεις
  • Πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις
  • Οι σχέσεις αυτές τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν σε νημενία
  • Ακουσα πολλά σχόλια και δημόσιες δηλώσεις για την πρόθεση της Ελλάδας να αναζωογονήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγματευτο το δικαίωμά της να αξιοποιεί το γεωστρατηγικό της ρόλο
  • Σεβόμαστε τις δεσμευσεις μας σε όλους τους οργανισμούς
  • Τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες συζητήσαμε
  • Για αύξηση ελληνικών εξαγωγών
  • Να αρθεί το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα
  • Να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές
  • Να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές
  • Να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη
  • Σε αυτή την κατεύθυνση επεσήμανα ότι η  Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει την κατασκευή ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα
  • Με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τηρωντας τους κανονισμούς της ΕΕ
  • Συμφωνήσαμε σε κοινό πρόγραμμα δράσης και το Μνημόνιο Συνεργασίας για το έτος Ελλάδας
  • Και Κοινή Διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντιο στον φασισμό
  • Συζητήσαμε για την Ουκρανία -Είπα για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι Ελληνες της Μαριούπολης και άλλων περιοχών
  • Η Συμφωνία του Μινσκ είναι το κλειδί για να ξεπεραστεί η κρίση και να αφήσουμε πίσω μας το αδιέξοδο των κυρώσεων
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε στην ήπειρό μας την ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ και η Ρωσία δεν μπορεί να απουσιάζει
  • Εξέφρασα στον πρόεδρο Πούτιν την ικανοποίησή μου για τον ρόλο της Ρωσίας απέναντι στις προκλησεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Θα ήθελα να ευχηθώ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής Ανοιξης στις σχέσεις των δύο χωρών και στην υλοποίησή της

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Συζητήσατε το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Ελλάδα; Σε ποιούς τομείς υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;

Πούτιν: Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οικονομική βοήθεια. Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών υπάρχει ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε διαγωνισμούς.

Ερώτηση: Ετέθη θέμα άρσης κυρώσεων και συνεργασίας στον αγροτικό τομέα;

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας επίλυση του οικονομικού της προβλήματος. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Και θα δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, βρίσκεται σε κρίση, έχει απολέσει μεγάλο μέρος της οικονομικής της δύναμης, αλλά δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική. Αυτή αξιοποιεί για να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα βοηθήσουν τη χώρα για να ξεπεράσει την κρίση.

Ερώτηση: Η Ελλάδα και η Ρωσία εμβαθύνουν τη σχέση τους γιατί η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «Δούρειο Ιππο» για να διασπάσει την Ευρώπη.

Δεύτερη ερώτηση: Θα στραφεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια αν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν;

Πούτιν: Το ερώτημα για τον Δούρειο Ιππο. Δεν προσπαθούμε να αναγκάσουμε κάποιον. Είμαστε θετικοί προς μια συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τα δικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θεωρείται παράδοξο. Δεν είναι κάτι παράλογο και παράδοξο αυτό που κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός καιθα το υποστηρίζουμε.

Τσίπρας: Σε αυτό το καράβι είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού και κάποιοι δεν είναι στην πρώτη θέση και άλλοι στο κατάστρωμα. Αν αρχίσει κάποιος να ρίχνει κάποιον άλλο στην θάλασσα θα πέσει το καράβι στα βράχια.

Σεβόμαστε τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει αλλά προχωράμε και σε συμφωνίες επωφελείς σεβόμενοι το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από αυτή την κρίση.

Πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινησεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με μια λογική ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους.

Δεν είναι. Εχει οικονομικά προβλήματα, αλλά έχει δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συνεργασίες προς όφελος του λαού της.

Αυτά που συμφωνησαμε δίνουν προοπτική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Ερώτηση: Ενεργειακή συνεργασία, υπάρχει συμφωνία και απόφαση για τον ενεργειακό Turkish Stream:

Πούτιν: Το συζητήσαμε, δύσκολο να πω τώρα κάτι συγκεκριμένο, χρειάζεται προεργασία σε επίπεδο Gazprom. Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη από τη μεταφορά του αερίου. Οι Ελληνες εταίροι πρέπει να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρεις.

Τσίπρας: Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός στο ελληνικό έδαφος. Ο Turkish Stream θα είναι σε τουρκικό έδαφος. Με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας αλλά μεγάλα έργα τέτοιου βεληνεκούς δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αναζητούμε πηγές χρηματοδότησης, τις λεπτομέρειες θα τις συζητήσαμε και θα τις ολοκληρώσουμε το επόμενο διάστημα.

Πηγή: iefimerida.gr

———————————————————————————————————————————————————————————–

Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και οι δύο ηγέτες αναμένεται σε λίγο να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, τη θέση ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, διαφοροποιούμενος προφανώς για μια ακόμη φορά στο θέμα της Ελλάδας, από τις αρνητικές έως εξαιρετικά επικριτικές σχετικές τοποθετήσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Έγινε  η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Αυτή την ώρα υπογράφουν τις συμφωνίες και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Η συνάντηση

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο ρώσος πρόεδρος καλωσόρισε στο Κρεμλίνο τον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας.

«Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά» είπε ο Βλ.Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «βαθιές ρίζες» και «διαχρονικές σχέσεις» που διέπουν τους δύο λαούς, τονίζοντας πως στόχος είναι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι αισθάνεται συγκίνηση γιατί απέτισε φόρο τιμής στους εκατομμύρια ανθρώπους που έδωσαν έδωσαν τη ζωή τους «για τη μεγάλη και αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». Στο σημείο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος.

6 φωτογραφίες

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο της συνάντησης, την οποία παρακολουθούν με προσοχή οι Βρυξέλλες, αναμένεται να βρεθούν η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ρωσικό ενεργειακό σχέδιο για τον αγωγό Turkish Stream, όσο και το ρωσικό εμπάργκο σε ελληνικά γεωργικά προϊόντα.

«Καταγράφουμε την πτώση του όγκου ανταλλαγών στον τομέα αυτό, η οποία σχετίζεται με την αναγκαστική επιβολή απαντητικών μέτρων ως προς σειρά προϊόντων. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το ζήτημα θα θιγεί αναμφισβήτητα» δήλωσε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας. Θα ακολουθήσει η υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012), η Διακήρυξη για τα 70χρονα της αντιφασιστικής Νίκης, καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.

Στις 15:30 οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα (18:30) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους προέδρους ομογενειακών συλλόγων και θα ακολουθήσει (19:00) διευρυμένη συνάντηση με τους ομογενειακούς συλλόγους.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Στο αεροδρόμιο «Βνούκοβο» τον υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, η ελληνίδα ομόλογός του Δ.Μ.Κουμανάκου και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής ξεκίνησε το πρωί της Μ.Τετάρτης με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμ λίνου.

Πηγή:Newsroom ΔΟΛ