Διαστάσεις από καταδίκη ομογενούς για βιασμό στην Αυστραλία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Γενικότερες διαστάσεις λαμβάνει καταδίκη νεαρού ομογενή στην Αυστραλία για βιασμό καθώς η αρμόδια πολιτική υπουργός  της Ν.Ν. Ουαλίας “ξεσπάθωσε” κατά συμπατριωτών του ομογενών που κατέθεσαν στο δικαστήριο “για τον καλό χαρακτήρα” του δράστη! Στο όλο θέμα έχει εμπλακεί (;) και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς υπέρ του καταδικασθέντος έχει καταθέσει και ο έμμισθος υπάλληλος του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Brisbane, Τσαμπίκος Κ. Αθανασάς ο οποίος, μάλιστα, σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρεται λανθασμένα ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας!
Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” η οποία επικαλείται “έγκυρες πηγές”, για την κατάθεση του κ. Αθανασά  δεν είχαν γνώση το Γενικό Προξενείο Σίδνεϊ ούτε η Ελληνική Πρεσβεία στην Καμπέρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάμειξη του κ. Αθανασά ερευνάται περαιτέρω από την πρεσβεία και πιθανώς και στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι  η ενέργεια της υπουργού της Ν.Ν. Ουαλίας, Pru Goward, η οποία μετά την καταδικαστική απόφαση ξεσπάθωσε εναντίον όσων έδωσαν επιστολή για το χαρακτήρα του καταδικασθέντος ομογενούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του  Συλλόγου Ανώτερων Δικηγόρων Ν.Ν.Ουαλίας (NSW Bar Association).

Αναλυτικότερα το όλο θέμα, όπως παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ του ¨Νέου Κόσμου” υπογεγραμμένο από τον Θέμη Καλλό, έχει ως ακολούθως:

Υπόθεση στην οποία εμπλέκονται νεαρός ελληνικής καταγωγής που καταδικάστηκε για βιασμό, επιφανείς ομογενείς, που πιστοποίησαν τον καλό του χαρακτήρα του, πολιτειακή υπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας που στιγματίζει αυτούς που προσφέρθηκαν να μιλήσουν για την καλή διαγωγή του καταδικασθέντος και ο Δικηγορικός Σύλλογος που επικρίνει την υπουργό για πιθανή ασέβεια προς τη Δικαιοσύνη, συγκλονίζει αυτές τις μέρες την πόλη τού Σίδνεϊ.

Σημείο εκκίνησης είναι η καταδίκη πριν μερικές εβδομάδες του 23χρονου Luke Andrew Lazarus, για το βιασμό 18-χρονης σε στενό πίσω από το ιδιοκτησίας του πατέρα του κλαμπ Sojo, στο Kings Cross. Το έγκλημα διεπράχθη τον Μάιο του 2013.

Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο τού επέβαλε πενταετή κάθειρξη με δικαίωμα αποφυλάκισης μετά από τρία χρόνια.

Πριν την επιβολή της ποινής, κατέθεσαν στο δικαστήριο αναφορές για τον καλό χαρακτήρα του 23χρονου διακεκριμένα άτομα όπως η δήμαρχος Waverley, Sally Betts, αλλά και ο πρόεδρος της ομάδας ράγκπμι South Sydney Rabbitohs, Δρ Nick Pappas, ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Αγίου Γεωργίου Rose Bay, π. Γεράσιμος Κούτσουρας, και ο έμμισθος υπάλληλος του Επίτιμου Προξένου της Ελλάδας στο Brisbane, Τσαμπίκος Κ. Αθανασάς*.

Μετά τη γνωστοποίηση της ποινής φυλάκισης, η υπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας, Pru Goward, ξεσπάθωσε εναντίον όσων έδωσαν επιστολή για το χαρακτήρα του καταδικασθέντος ομογενούς.

Η κ. Goward, μόλις αυτή την εβδομάδα, έγινε η πρώτη υπουργός στην Αυστραλία για την Πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας και της Σεξουαλικής Επίθεσης (Minister for the Prevention of Domestic Violence and Sexual Assault).

Σε δηλώσεις της ανέφερε ότι όσοι μίλησαν υπέρ του Luke Andrew Lazarus, όχι μόνο εκμηδένισαν τη δική τους αξιοπιστία, αλλά -πιθανώς- η κίνησή τους να αποτρέψει άλλα θύματα από τα να προσέλθουν στις Αρχές.

«Το τελευταίο που χρειάζεται το οποιοδήποτε θύμα είναι να αισθάνεται ότι όχι μόνο πολεμά τον δράστη, αλλά αγωνίζεται και εναντίον αξιοσέβαστων μελών της κοινωνίας» είπε η κ. Goward. Σημείωσε, επίσης, ότι τα θύματα συχνά αποσύρουν τις κατηγορίες και οι κολακευτικές αναφορές για τους ανθρώπους που τις επιτέθηκαν δεν βοηθούν στην απονομή δικαιοσύνης.

Την υπουργό, όμως, ήρθε να επικρίνει σφόδρα ο Σύλλογος Ανώτερων Δικηγόρων Ν.Ν.Ουαλίας (NSW Bar Association), προειδοποιώντας την ότι ίσως περιφρονεί το δικαστήριο με τα όσα σχολίασε. Ο εκ των ανιπροέδρων του Συλλόγου, Arthur Moses QC, είπε ότι η υπουργός «έλαβε κακές συμβουλές» πριν σχολιάσει το θέμα.

Όσοι καταδικάζονται για ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να τιμωρούνται, αλλά η κ. Goward δεν μπορεί να επικρίνει πολίτες επειδή προσκόμισαν αναφορά για τον χαρακτήρα ενός ατόμου στο πλαίσιο μιας ακροαματικής διαδικασίας για την επιβολή ποινής.

«Κανένας πολίτης δεν πρέπει να αποτρέπεται από το να προσφέρει στοιχεία σε ένα θέμα εγκληματικής φύσης. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσει, με σχόλια όπως τα ανωτέρω, ίσως και να συντελείται ασέβεια προς το δικαστήριο, με σκοπό την ταπείνωση ή θυματοποίηση ατόμων επειδή καταθέτουν μαρτυρία» είπε ο κ. Moses. Τόνισε ότι, ειδικά οι υπουργοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στον σχολιασμό τέτοιων θεμάτων γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι παρακωλύουν το ομαλό έργο της δικαιοσύνης.

Η υπουργός, πάντως, σχολιάζοντας αυτές τις επικρίσεις, είπε ότι εμμένει στα αρχικά σχόλιά της.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή, ο νεαρός ομογενής κρίθηκε ότι βίασε παρά φύσιν την 18χρονη και μετά την τέλεση της πράξης έστειλε γραπτό μήνυμα σε φίλο του ότι εκείνο το βράδυ «ξεπαρθένεψε μια γκόμενα».

Η οικογένειά του είναι συνεντριμμένη και όπως είπε ο πατέρας του σε αυστραλιανές εφημερίδες, ο γιος του δύσκολα θα μπορέσει να έχει μέλλον στην Αυστραλία και ίσως θα πρέπει να αλλάξει και το όνομά του.

*Η φωτογραφία της πρώτης σελίδας είναι από: agroticanews.gr