Αντίδρασεις Σκοπιανών στην Αυστραλία για το FYROM

Στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald» της Αυστραλίας,  δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο σύμφωνα με το οποίο «τα Σκόπια παραμένουν εγκλωβισμένα σε διαμάχη με την Ελλάδα για την επίσημη ονομασία τους, δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, διεκδικώντας να αποκαλούνται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Πρόκειται, σύμφωνα με το άρθρο, για διαμάχη η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην ονοματοδοσία, καθώς «η Ελλάδα αρνείται και την ένταξη της «Μακεδονίας» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ πριν την τελική επίλυση του θέματος».

Επισημαίνεται ότι σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο, η βουλευτής των Εργατικών Alannah MacTiernan «διαμαρτυρήθηκε» για την «επιμονή» της αυστραλιανής κυβέρνησης να αναφέρεται στα Σκόπια με την επίσημη ονομασία «πΓΔΜ», κατά το πρότυπο του ΟΗΕ» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινή λογική επιβάλλει να μη συνεχίζουμε να επιβαρύνουμε μία χώρα με ένα όνομα που απεχθάνεται».

Επιπλέον, καταγράφονται δηλώσεις του βουλευτή των Φιλελευθέρων της Δυτικής Αυστραλίας, Luke Simpkins, ο οποίος προειδοποίησε ότι «100.000 Αυστραλοί πολίτες «μακεδονικής» καταγωγής αισθάνονται βαθιά προσβεβλημένοι από την πολιτική που ακολουθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση», σε αντιδιαστολή με δηλώσεις του επικεφαλής του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου, κ. Ιασωνίδη, ότι «προσβολή θα ήταν εάν σημειωνόταν μεταστροφή της αυστραλιανής πολιτικής» αλλά και του Έλληνα πρέσβυ στην Αυστραλία κ. Δαφαράνου, ο οποίος «επαινεί» την Αυστραλία, η οποία «τηρεί σωστή θέση στο εν λόγω θέμα».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει, δε, ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «η χρήση του ονόματος FYROM είναι προσωρινή, ε ωσότου επιλυθεί το θέμα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέλιξη η οποία, όμως, δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον».