Μπαλτάς: Να μην εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια την απόφαση για τις μετεγγραφές

Αθήνα

Να μην εφαρμόσουν τα Πανεπιστήμια την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά ακύρωσε το περυσινό νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία των μετεγγραφών ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Με τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν στις Αρχιτεκτονικές σχολές ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στης Σχολές που εισήχθησαν αρχικά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-14.

Ο κ. Μπαλτάς κρίνει μιλώντας στο «Βήμα» ότι η απόφαση που εκδόθηκε απο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με βάση τις προσφυγές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν αφορά το σύνολο των Πανεπιστημίων που πρέπει να εφαρμόσουν κανονικά τον νόμο των μετεγγραφών όπως ισχύει για την εφετινή χρονιά. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι με βάση την απόφαση δημιουργείται δεδικασμένο και όποιος προσφεύγει στο ΣτΕ θα δικαιώνεται.

Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει στο «Βήμα» ότι οι Αρχιτεκτονικές Σχολές που προσέφυγαν στο ΣτΕ κέρδισαν την προσφυγή μεν άρα μπορούν να μην εφαρμόσουν το νόμο, αλλά τα υπόλοιπα πανεπιστήμια όχι. «Η απόφαση αυτή δεν είναι υποχρεωτική για όλα τα Πανεπιστήμια» συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως σε συνέντευξη που έδωσε στο πρωί στον ΑΝΤ1, ο κ. Μπαλτάς υιοθέτησε άλλη τακτική και πρότεινε και στις Αρχιτεκτονικές να μην εφαρμόσουν την απόφαση του ΣτΕ και να τηρήσουν τις μετεγγραφές όπως αυτές έγιναν με τον νόμο. Επι της ουσίας δηλαδή, ο υπουργός Παιδείας πρότεινε στις Αρχιτεκτονικές Σχολες να …απειθήσουν στην απόφαση της δικαιοσύνης, στην οποία αυτές προσέφυγαν

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Με δελτιο Τύπου που τιτλοφορείται «ΣτΕ και μετεγγραφές» το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει:

«Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ενάντια στην προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ και παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι διοικήσεις των δύο σχολών δεν δέχθηκαν να υπαναχωρήσουν στην προσφυγή τους, παρά τις συστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, που έγιναν με γνώμονα να μην διαταραχθεί ο προγραμματισμός εκατοντάδων οικογενειών».

Διευκρινίζεται ότι – εκτός από τις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές που έκαναν την προσφυγή- η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα τμήματα ΑΕΙ. Ως προς τις υπόλοιπες σχολές το Υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διοικητικές τους αρχές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μετεγγραφές αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικοί, έξω από κάθε ακαδημαϊκή λογική – όπως και εκ των υστέρων αποδεικνύεται – χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών.

Το Υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει μετά τις γιορτές του Πάσχα, το νέο σύστημα με το οποίο θα γίνονται στο εξής οι μετεγγραφές φοιτητών. Ως τότε, σε ό,τι αφορά τους περίπου 150 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, των οποίων η μετεγγραφή κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική, το υπουργείο, έχοντας την έγνοια των φοιτητών και των οικογενειών τους, θα μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα και τα νομικά περιθώρια της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει ανακύψει, προκειμένου να τους καλύψει».
Αλλαγή του πλαισίου για τις μετεγγραφές

«Για εφέτος πρέπει να σώσουμε την κατάσταση όπως μπορούμε, αφού την επόμενη χρονιά θα αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο» λέει ο κ. Μπαλτάς. Και αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Παιδείας είχε σκοπό να αλλάξει συνολικά το νόμο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, έχοντας ήδη καταλήξει σε απόφαση παρόμοια με εκείνη του ΣτΕ.

Δηλαδή, το πλαφόν θα καθορίζεται από τις Σχολές -δίχως όμως να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος- και θα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών, αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια.

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν: «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

α) να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ΄ έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και

β) να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ αυτών στις σπουδές του».

Παράλληλα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι με την θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋπόθεσης που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών». Συνεπώς, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν».

Με την ίδια αποφαση, διευκρινίζεται ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.


Μάρνυ Παπαματθαίου

Newsroom ΔΟΛ