Ζητούν πρόσθετα μέτρα οι δανειστές- Πληρώσαμε τη δόση του ΔΝΤ

Αθήνα

Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group συνεχίζεται και σήμερα, Μ.Πέμπτη.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στην χθεσινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ξεκαθάρισε στους ομολόγους του ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

 

Πρόσθετα μέτρα

Σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές πηγές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης έκθεσης Βαρουφάκη, η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν και τα μέτρα δεν έγιναν ακόμη γνωστά, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκείται πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.

Οι όποιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών θα πρέπει να γεφυρωθούν έως τις 19 Απριλίου, ήτοι απομένουν μόλις 6 εργάσιμες ημέρες.

Πληρώσαμε τη δόση

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο καταβλήθηκε η δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την καταβολή της δόσης, πριν από λίγο απαντώντας σε ερωτήματα του πρακτορείου ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Newsroom ΔΟΛ/ΑΠΕ