«Οργιάζει» η φοροδιαφυγή (και) στην Αυστραλία!

Το ένα τρίτο των 200 κορυφαίων επιχειρήσεων της Αυστραλίας καταβάλουν φόρο λιγότερο από 10% επί των κερδών τους.

Αυτό υποστήριξε σε ακρόαση της αυστραλιανής Γερουσίας, ο εκπρόσωπος των εργατικών συνδικάτων, Ντέιβιντ Ο’Μπάιρν.

Στην ακρόαση έχουν κληθεί να καταθέσουν μερικοί από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Αυστραλία.

Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ακρόαση, εκτιμάται ότι οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν κάποια «παραθυράκια» του νόμου και αποφεύγουν να καταβάλουν στο αυστραλιανό δημόσιο «τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Μεταξύ των εταιριών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή είναι οι Google, Apple, Micrisoft, News Corp, Rio Tinto, Fortescue Metals Group κ.α.

Οι ίδιες οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι καταβάλουν όλους τους νόμιμους φόρους.

Όμως, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα της Αυστραλιανής Εφορίας, ποσόν ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρθηκε από την Αυστραλία σε λογαριασμούς που διατηρούν αυστραλιανές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες, με σκοπό την αποφυγή φορολόγησης, εκτιμά η Αυστραλιανή Εφορία (ATO) σε εσωτερικό υπόμνημα.

Το υπόμνημα αναφέρεται σε δέκα αυστραλιανές επιχειρήσεις, οι οποίες μετέφεραν συνολικά $31,4 δισ. στην Σιγκαπούρη, έναν από τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους», την περίοδο 2011-2012. Ανάμεσά τους, μία εταιρεία παροχής ενέργειας, η οποία μετέφερε στη χώρα περισσότερα από $11 δισ. σε διάστημα ενός οικονομικού έτους.

Το πόρισμα εγείρει μεγάλες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα συγκεκριμένα περιστατικά που καταγράφονται στο υπόμνημα ενδέχεται να είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που μπορεί να συνδέεται με μαζική φοροδιαφυγή εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων της Αυστραλίας, και ειδικότερα αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν ανοίξει γραφεία στην Σιγκαπούρη, με μοναδική κατά τα φαινόμενα δραστηριότητα την μεταφορά κερδών, ώστε να καταβάλουν λιγότερους φόρους, εκμεταλλευόμενες την χαμηλή φορολογία της χώρας. Οι αρμόδιοι της Αυστραλιανής Εφορίας βεβαιώνουν ότι έχουν προγραμματίσει να διεξάγουν ελέγχους σε δεκαπέντε τέτοια γραφεία, ενώ σχεδιάζουν ακόμη περισσότερους.

Για το λόγο αυτό σήμερα ξεκίνησαν οι ακροάσεις για τη φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρήσεων από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Οργανώσεις καλούν την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που φοροδιαφεύγουν είτε εκμεταλλευόμενες τα ‘παραθυράκια’ του συστήματος, είτε μεταφέροντας τα κέρδη τους στους φορολογικούς παραδείσους, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η αυστραλιανή κοινή γνώμη.