Reuters: Η Ελλάδα έκανε έκκληση στο EuroWorking Group για παροχή χρημάτων

Την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά έκανε νέα έκκληση για παροχή χρημάτων στην Αθήνα, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Όπως αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters: «Υπήρξε μια έντονη έκκληση από την ελληνική πλευρά και τονίστηκε πως η ρευστότητα της χώρας δεν είναι σε πολύ καλό σημείο. Έτσι, ζήτησαν να εκταμιευτούν κάποια χρήματα πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου». Η απάντηση, όμως, που έλαβαν οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν και αυτή τη φορά αρνητική.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγεί: «Κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό (σ.σ.: να δοθούν χρήματα τώρα). Κανείς δεν είναι πρόθυμος να προσφέρει χρήματα πριν υπάρξει πρόοδος στους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος».

Δεν πείστηκαν οι Ευρωπαίοι

Η ελληνική πλευρά, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξε πως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να αποπληρώσει το ΔΝΤ και παράλληλα να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Διαβεβαίωσε, όμως, πως θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπερ και εγένετο.

Από τη μεριά τους, οι ειδικοί της Ευρωζώνης, αναφέρει το Reuters, δεν πείστηκαν ότι η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας είναι σε τόσο δραματική κατάσταση όπως παρουσιάστηκε από τους Έλληνες. Θεώρησαν δε πως αυτή η δραματοποίηση είχε ως στόχο να τους τρομάξει έτσι ώστε να απελευθερώσουν τώρα κάποια χρήματα προς την Αθήνα.

Καλύτερο το κλίμα

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως «το κλίμα αυτή τη φορά ήταν καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, αλλά η ουσία της συζήτησης παρέμεινε -όπως πάντα- θολή». Αναφέρει πως υπήρξε μια ελάχιστη πρόοδος στην τεχνική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αλλά μικρή πρόοδος στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.

«Ακόμη μας λείπουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοσιονομική επίπτωση κάποιων μέτρων. Ο χρόνος τρέχει και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν στις 24 Απριλίου, στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στη Ρίγα», πρόσθεσε. Όπως αναφέρει το Reuters, από τη στιγμή που η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους δανειστές της για τα μέτρα και περάσει τους νόμους από τη Βουλή, θα λάβει τα χρήματα που απομένουν από το τελευταίο πακέτο βοήθειας (7,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

«Εδώ και 10 εβδομάδες, όμως, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα μέτρα που πρέπει να λάβει πηγαίνουν κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις του για τερματισμό της λιτότητας», αναφέρει το πρακτορείο.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα ενδέχεται να κερδίσει υποστήριξη στη ρευστότητά της από την ΕΚΤ, καθώς μπορεί η τελευταία να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Από την άλλη, η Αθήνα αναζητεί πολιτική λύση έτσι ώστε να πάρει από την ΕΚΤ τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Πάντως, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ επιμένουν πως θέλουν να δουν πρώτα πράξεις από την Ελλάδα και μετά να προχωρήσει σε εκταμίευση. Και αυτό διότι η αξιοπιστία της, αυτή τη στιγμή, είναι τόσο χαμηλά που κανείς δεν θα δεχθεί υποσχέσεις δίχως πράξεις.

Πηγή:  iefimerida.gr