Η Χίλαρι Κλίντον ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την Προεδρία των ΗΠΑ

Ουάσινγκτον

Την υποψηφιότητά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 σκοπεύει να ανακοινώσει την Κυριακή η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Daily Mail η οποία επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής.

Η πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να κάνει την επίσημη ανακοίνωση μέσω βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι αμερικανικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2016 και σύμφωνα με τον Economist, τα προγνωστικά είναι υπέρ της, με τα γραφεία στοιχημάτων να θεωρούν σχεδόν βέβαιη την επικράτησή της.

Στο απέναντι στρατόπεδο, στην κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων μπήκε και ο γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Πολ.

Ο Πολ είναι ο δεύτερος πολιτικός του συντηρητικού κόμματος, μετά τον Τεντ Κρουζ, που υποβάλλει την υποψηφιότητά του στη μάχη για το χρίσμα, η οποία διαγράφεται άκρως ανταγωνιστική.

(Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters)

Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΛΑΡΙ

Όπως είναι γνωστό κ. Κρις Σπύρου, με την ιδιότητα του πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ανακοινώσει την ίδρυση Επιτροπής για την προώθηση της  υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλιντον για την Προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016. Ο Κρις Σπύρου, στις 19 Φεβρουαρίου 2013, κατέθεσε επίσημα έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ με τα οποία πιστοποιεί την Επιτροπή με την ονομασία «In 2016 Run Hillary Run».

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, όπου πολιτεύεται ο κ. Σπύρου, είναι η πρώτη που διεξάγει τις Προεδρικές Προκριματικές Εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μετά την επίσημη κατάθεση, ο Κρις Σπύρου είχε δηλώσει: « Ο χρόνος έχει έρθει πια για να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ, και το ιδανικό άτομο είναι η Χίλαρι Κλίντον.»

Σε ερώτηση της Panhellenic Post εάν ήταν (το Φεβρουάριο)  πολύ νωρίς για την ίδρυση Επιτροπής για τις εκλογές του 2016, ο Κρις Σπύρου είχε απάντησε: «Έχω 40 χρόνια εμπειρία στις Προκριματικές Εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ. Στην Πολιτεία μας, στην Προκριματική Εκλογή, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Είναι μόνο πολύ αργά. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε την εκστρατεία, τόσο πιο πολλούς καρπούς θα δρέψουμε.»

Και είχε προσθέσει: «Στο χωριό μου στην Ελλάδα, όταν μεγάλωσα ήξερα πολύ καλά ποιός μαζεύει τα πιο πολλά κάστανα. Αυτός που πάει νωρίς στο δάσος, μαζεύει σάκους γεμάτους. Αυτός που πάει αργά, γεμίζει τις τσέπες του, και αυτός που πάει αργότερα, γεμίζει την χούφτα του. Εμείς πάμε πρώτοι πρώτοι.»

Σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ απέδειξε ότι η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον ήταν 63%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος της ίδιας Πολιτείας η δημοτικότητα της Χίλαρυ Κλίντον έφτασε το 87%.

Ο ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ

Ο Κρις Σπύρου υπήρξε Αρχηγός των Δημοκρατικών της Βουλής του Νιού Χάμσαιρ, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος Κυβερνήτης της ίδιας Πολιτείας. Το 1992 ο Κρις Σπύρου εξελέγη Πρόεδρος των Εκλεκτόρων του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και στις Προκριματικές Προεδρικές Εκλογές το 2008, ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον. Το ίδιο προτίθεται να πράξει και στις Προεδρικές εκλογές του 2016.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχει στην Αμερική, αλλά και στην Ελλάδα, η υποψηφιότητα της πρώην Υπουργού των Εξωτερικών, είναι το γεγονός  ότι από την ημέρα που  κατατέθηκαν επισήμως τα έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών

hillary1

Η Χίλαρι Κλίντον με τον Κρις Σπύρου σε παλαιότερη συνάντησή τους στις ΗΠΑ. (Φωτογραφία για την ΡΗΡ)

της Πολιτείας του ΝΗ, και έγινε γνωστή η προσπάθεια της Επιτροπής που συνέστησε ο Κρις Σπύρου να πεισθεί η Χίλαρι Κλίντον να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, εκατοντάδες  μηνύματα Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών έχουν γίνει και εκατοντάδες τηλεφωνήματα έχουν φθάσει στο κέντρο που έχει συστηθεί (για την Ελλάδα: Κική Κονδυλοπούλου, τηλ. 210 3680042, 6934183393, email: cspirou1956@gmail.com)  εκφράζοντας τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων για το ενδεχόμενο να είναι η Χίλαρι Κλίντον “η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής”.

Πηγές της Πολιτείεας του ΝΗ έλεγαν στην Panhellenic Post  ότι η Αμερικανίδα πολιτικός χαίρει πολύ υψηλής δημοτικότητας στην Πολιτεία και πώς ειδικότερα οι Ελληνοαμερικανοί ψηφοφόροι είναι ένθερμοι φίλοι και υποστηρικτές  της Δημοκρατικής πολιτικού.  Μάλιστα, ξεκίνησε διαδικασία συλλογής υπογραφών από ψηφοφόρους και όχι μόνον της Πολιτείας του ΝΗ προκειμένου να “ασκήσουν πίεση” στην Χίλαρι Κλίντον να αποδεχθεί να είναι η διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η υποστήριξη Κρις Σπύρου στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον η οποία, μαζί με το σύζυγό της Μπιλ Κλίντον είναι προσωπικοί φίλοι του ελληνοαμερικανού ηγέτη, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites του ΝΗ των ΗΠΑ.

Αντιγράφουμε από τον τοπικό Τύπο:

«A former New Hampshire Democratic Party chairman is launching a movement to draft Hillary Clinton for president.  Chris Spirou announced formation of the committee yesterday.

“I don’t know whether she will be receptive or not,” Spirou said. “But her supporters in New Hampshire and the country are receptive to urging her to run.”

Spirou said supporters believe Clinton – former secretary of state, U.S. senator and first lady – can be the first female president.

Spirou has formed “In 2016, Run Hillary Run” to recruit supporters for the campaign.

He said they will soon have a website, In2016RunHillaryRun.org.

Spirou supported Clinton in her 2008 run for the White House.

New Hampshire has a history of using draft efforts to get candidates into the race, Spirou said».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σπύρου είπε στην Panhellenic Post: «Συναντήθηκα μαζί της και συζητήσαμε όλα τα θέματα γύρω από την απόφαση που πρόκειται να ανακοινώσει. Πιστεύω ότι η Χίλαρι θα είναι υποψήφια και, όπως έχω ξαναπεί, και όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αυτή είναι η ευκαιρία της Αμερικής να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο στην Ιστορία της».

Πηγή: Αρχείο Panhellenic Post.com