Ανάσταση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι ημέρες του Θείου Δράματος  κλείνουν τον κύκλο τους με την Ανάσταση.  Χωρίς τη Σταύρωση δεν θα φθάναμε στη Λύτρωση.

Η αλήθεια του Ουρανού δικάστηκε από τους ισχυρούς της γης.  Ανέκαθεν οι δυνατοί του κόσμου διαφέντευαν τις τύχες των ανίσχυρων.  Τα μεγάλα Κράτη  έχτιζαν αυτοκρατορίες στις επικράτειες των μικρών.

Σήμερα η Ελλάδα δοκιμάζεται.  Ο Ελληνισμός συμπάσχει.

Ο ελληνισμός ως πανανθρώπινη ιδέα. Ο ελληνισμός ως υπαρξιακή πραγματικότητα χιλιάδων ετών ριζωμένος σε διάφορες χώρες. Ο ελληνισμός ως τρόπος ζωής. Ο ελληνισμός ως έγνοια και όραμα. Ο ελληνισμός ως  πολιτισμική διαχρονική αξία και αρετή.

Ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, ως αλληλοεπιδρώμενα  πρότυπα αναπαράγουν πολιτισμό, πίστη και οικουμενικότητα.

Ούτε ο ελληνισμός ούτε ο Χριστιανισμός ως νόημα βαθειάς γνώσης και σοφίας έχουν  σύνορο. Γι αυτό έννοιες όπως «διασπορά» και «ορθοδοξία» αποδίδουν το επιμέρους και όχι το όλον.  Είναι παγκόσμια κινήματα ιδεών, αξιών και  πίστεως. Είναι αιώνια σύμβολα ελευθερίας σκέψης, θρησκευτικού συναισθήματος και φιλοπατρίας.

Περνούν κάποτε από το δικό τους μαρτύριο. Ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Για να βιώσουν στο τέλος τη δική τους Ανάσταση!

Σήμερα οι Έλληνες στενάζουν. Οι Χριστιανοί απειλούνται.

Η συγκυρία κάνει ακόμη πιο επίκαιρο το νόημα των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του ανθρώπου επί της γης.

Το πρώτο, το νόημα του 1821 που έδωσε στην ανθρωπότητα την ανάταση, την θυσία και την φιλοπατρία. Το δεύτερο, τα Άγια Πάθη του θεανθρώπου που χάρισαν την άφεση των αμαρτιών,  την θαλπωρή της συγγνώμης και την  προσμονή της αιώνιας ζωής. Οι εχθροί του Χριστιανισμού αδυνατούν να συλλάβουν το εύρος της ανοχής, της πίστης στο διαφορετικό, της συνύπαρξης των θρησκειών. Η δυναμική του σύμπαντος θα απαντήσει.

Η ελπίδα ημών των Ελλήνων είναι ότι ο κατήφορος θα σταματήσει, ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα και ότι θα αφήσουμε πίσω τα βάρη του παρελθόντος προσερχόμενοι σε ανοιχτή, ειλικρινή και έντιμη συνεννόηση με τους εταίρους μας ώστε να τεθούν τα θεμέλια μιας νέας δημιουργικής πορείας του ελληνισμού.

Στην προσπάθεια αυτή  μπορεί και πρέπει  να  είναι συμπαραστάτης και βοηθός ο εκτός συνόρων ελληνισμός. Πάντα οι Απόδημοι Έλληνες ήταν πρωτοπόροι σε κάθε εθνικό πόθο σε κάθε εθνική επιδίωξη σε κάθε εθνικό όραμα. Και τέτοιο είναι η ανασυγκρότηση…

Η συγκυρία είναι δύσκολη. Ο έξω ελληνισμός, η προέκταση αυτή του φυσικού συνόρου της Ελλάδος προετοιμάζεται.  Οργανώνεται. Ανασυντάσσεται.  Πρέπει και το μητροπολιτικό  κέντρο να βρει γρήγορα το βηματισμό του.   Ο Ελληνισμός  μετράει τις δυνάμεις του.

Είναι ώρα για πανεθνική προσπάθεια.

Η Ανάσταση δεν πρέπει να αργήσει άλλο.