Ιστορική συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κούβας

Παναμάς

Συνάντηση στον Παναμά είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο κουβανός ομόλογός του Μπρούνο Ροντρίγκεζ, επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, που ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κούβας και Αβάνας, στην ιστορική συνάντηση του Παναμά   (Φωτογραφία:  Reuters )

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κούβας και Αβάνας, στην ιστορική συνάντηση του Παναμά (Φωτογραφία: Reuters )

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη χειραψία των δύο ανδρών πριν τη συνάντηση, την πρώτη μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κούβας σε τόσο υψηλό επίπεδο από το 1958.

Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής θα είναι και οι πρόεδροι των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, των οποίων η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική ευκαιρία, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της 17ης Δεκεμβρίου 2014 για τη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Αβάνας μετά από σχεδόν μισό αιώνα τεταμένων διακρατικών σχέσεων.

Ως άλλο ένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας θεωρείται η πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αφαιρεθεί η Κούβα από την αμερικανική λίστα χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εισηγήθηκε να εξαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η εισήγηση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης αξιολόγησης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας να χτίσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση με την Κούβα» δήλωσε ο γερουσιαστής.

Σύμφωνα με το BBC, εάν ο Μπαράκ Ομπάμα αποδεχθεί την εισήγηση, τότε τον λόγο θα έχει το Κογκρέσο για να αποφασίσει υπέρ ή κατά σε διάστημα 45 ημερών. Σε περίπτωση που η εισήγηση εγκριθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών σε Ουάσινγκτον και Αβάνα και την άρση των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Κούβα.

πηγή:In.gr