Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 15 Απριλίου 2015

 

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι το κύριο θέμα σε όλα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση του ΕΔΑΔ για υπόθεση απαλλοτρίωσης στην Λεμεσό, στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, στις εξελίξεις με το ΓεΣΥ, κλπ.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Μεγάλη κρίση” και αναφέρει ότι το πόρισμα Καλλή πυροδότησε σύγκρουση μεταξύ Βοηθού Γενικού και Γενικού Εισαγγελέα , προσθέτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες της, ότι η πρόθεση του ΠτΔ για διορισμό ποινικών ανακριτών δεν είχε σκοπό να θίξει τον Εισαγγελέα αλλά να τον προστατεύσει. Αλλού αναφορά γίνεται στο πρόστιμο των 9 εκ που επέβαλε το ΕΔΑΔ στην Κυπριακή Δημοκρατία για υπόθεση απαλλοτρίωσης στη Λεμεσό. Στην “Α” αναφορά γίνεται επίσης στη νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο με φόβο για 400 και πλέον νεκρούς.

Με τίτλο “Κράτος υπό διάλυση” η “Σημερινή” στο κύριό της θέμα κάνει λόγο για ανελέητο πόλεμο στη Νομική Υπηρεσία μετά το πόρισμα Καλλή και αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρικού για διορισμό ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό.  Σε άλλο ρεπορτάζ η “Σ” γράφει ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για συμβιβασμό Αθήνας-θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης αναφορά γίνεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας για την εκστρατεία του Πάσχα, τα μέτρα που λήφθηκαν και τα αποτελέσματα.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Ντροπή κύριε Πρόεδρε” και γράφει ότι ο “Εισαγγελέας κατηγορεί τον ΠτΔ ότι συνδράμει τον κατηγορούμενο Ερωτοκρίτου” και ότι στη γραπτή δήλωσή του χθες αναφέρει ότι διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχε για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ο “Φ” ότι οι Τούρκοι διατηρούν στην περιοχή το Μπαρπαρός θέλοντας να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο εκφοβισμού και απειλών. Επίσης αναφέρει ότι σταματά η εκπαίδευση των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας από τον ΠΙΣ εξαιτίας των `νέων δεδομένων`.

Υπό τον τίτλο “`Έσπειρε ανέμους θερίζει θύελλες ο Πρόεδρος” η “Χαραυγή” γράφει ότι είναι εκτεθειμένος ο ΠτΔ μετά τη σοβαρή κατηγορία που εκτόξευσε εναντίον του ο Εισαγγελέας ότι κατηγορούμενοι γίνονται κατήγοροι με δική του συνδρομή. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Χ” γράφει ότι γίνονται ζυμώσεις ενόψει της κρίσιμης Ολομέλειας για τις εκποιήσεις στις 17 του μήνα. Επίσης προβάλλεται η απόφαση του Εδάδ για την υπόθεση απαλλοτρίωσης στις αποθήκες Θεοδοσίου στη Λεμεσό και το υπέρογκο ποσό που καλείται να πληρώσει η ΚΔ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “ Ζοφερή μέρα για τη Νομική Υπηρεσία” και αναφέρεται στις δηλώσεις του Εισαγγελέα χθες κατά την δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή και την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση για διορισμό ποινικών ανακριτών για να διερευνήσουν τις νέες εξελίξεις. Αναφορά γίνεται επίσης στο ζευγάρι των Τ/κ που ύψωσαν την σημαία της ΚΔ και την πρόθεση του ΠτΔ να τους συναντήσει. Σε άλλο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία στην Βρετανία και τις δηλώσεις Κάμερον για την ιδιοκτησία κατοικιών.

 

ΚΥΠΕ