Αποκαλυπτικός από τη Νέα Υόρκη ο Σόιμπλε για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα κυριάρχησαν στην χθεσινή παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (CFR) στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενου από οικονομολόγους, διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους, με συντονιστή της συζήτησης τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς.

 

Pressekonferenz von Bundesfinanzminister Dr. Wolfgang SchäubleΧαρακτηριστική ήταν η πέραν των πέντε λεπτών απάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πρώτο σχετικό ερώτημα του Λόρενς Σάμερς, για το πότε τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια.

Ο κ. Σόμπλε χαρακτήρισε πολύ δύσκολη της κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας από την αρχή έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα απ’ αυτά.

«Είμαι υπουργός Οικονομικών από το 2009 και πάντοτε ήμουν ανήσυχος με τα προβλήματα της Ελλάδας», είπε.

Αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα διάσωσης που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα και επισήμανε πόσο δύσκολο ήταν να πεισθεί το ΔΝΤ να εμπλακεί στο δεύτερο πρόγραμμα.

«Θα μπορούσα να ξοδέψω ώρες ολόκληρες για να σας διηγηθώ την ιστορία της διαπραγμάτευσής μας. Ελεγαν (στο ΔΝΤ) ότι είναι πέραν όλων των κανονισμών και όλων των εμπειριών μας».

Ο κ. Σόμπλε περιέγραψε το δεύτερο πρόγραμμα «πολύ φιλόδοξο», με στόχους την επανάκτηση από την Ελλάδα πρόσβασης στις αγορές, να αποκτήσει χρηματοπιστωτική σταθερότητα με το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ να φτάσει το 120% μέχρι το 2022.

«Από το 2011, τον τελευταίο χρόνο πέτυχαν καλύτερα μεγέθη απ’ ότι υπολογιζόταν στο διαφορετικό αυτό πρόγραμμα. Τώρα η νέα κυβέρνηση κατάστρεψε όλα τα μεγέθη, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά τις εκλογές. Τώρα είναι δύσκολο να επιστρέψουν, γιατί κανείς δεν έχει ιδέα πως μπορούμε ακόμη και να συμφωνήσουμε σ’ ένα περισσότερο φιλόδοξο πρόγραμμα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το πρόβλημα-κλειδί δεν είναι το χρέος, λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης, καθώς μέχρι το 2020 έχει χαμηλό επιτόκιο.

«Το μέσο επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος της είναι χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους της Γερμανίας. Κι αυτό εξ αιτίας όλης αυτής της χρηματοδότησης. Να ξέρουν όλοι πως όλα μαζί βοήθεια και χρηματοδότηση για την Ελλάδα φτάνουν τα 350 δισεκατομμύρια. Κι αυτά δεν είναι ψίχουλα».

Αναφέρθηκε και στο κούρεμα το 2011, για το οποίο ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής, μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο, με το οποίο διαφωνούσαν – όπως είπε – το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

«Ολοι αυτοί που τότε διαφωνούσαν έντονα με το κούρεμα, τώρα ζητούν νέο κούρεμα. Κι είναι πολύ ενδιαφέρον που συμβαίνει».

Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας την ανταγωνιστικότητα.

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αλλιώς είναι μπουκάλι χωρίς πάτο. Δεν μπορείς να ξοδεύεις ξανά και ξανά εκατοντάδες δισεκατομμυρίων σ’ ένα μπουκάλι χωρίς πάτο. Αυτό είναι το πρόβλημα-κλειδί. Γι’ αυτό χρειάζεσαι μιαν ιδέα. Και μέχρι τώρα δεν έχω καμιά νέα ιδέα».

Πρόσθεσε ότι αναμένει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται γι’ αυτό που ονομαζόταν μέχρι πρόσφατα τρόικα.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε λύση. και δεν αναμένω να βρεθεί λύση στις επόμενες εβδομάδες. Εχουμε συνάντηση του EUROGROUP στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας, όμως κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση».

Ο κ. Σόμπλε ότι το κλειδί επί της ουσίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Πρέπει να βρουν μία λύση, αντί να λένε «όχι» ή ότι ‘χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, αλλά δεν κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις’. ‘Ότι δεν χρειαζόμαστε άλλο πρόγραμμα’. Δεν αυτός ο τρόπος».

Και συμπλήρωσε ότι κατ’ ακρίβεια δεν έχει απάντηση στο ερώτημα πότε τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια.

«Όμως είμαι υπομονετικός. Περιμένω και θα δούμε».

Στο ερώτημα του Λόρενς Σάμερς αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντέξει άνετα μία ελληνική στάση πληρωμών, ή μια ελληνική απόσυρση από την Ευρωζώνη με επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Σόμπλε είπε πως δεν πρέπει και δεν θα εικάσει.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και της Ε.Ε. Η Ευρώπη κι η Ε.Ε. γνωρίζουν ότι έχουμε μία κοινή υπευθυνότητα, γι’ αυτό ότι κι αν συμβεί να μείνουμε στις ευθύνες μας. Αυτό είναι το πρώτο και είναι ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε πως χωρίς να θέλει να εικάσει, δεν μπορεί να δει οποιαδήποτε μεταδοτικότητα στις αγορές.

«Αν δείτε την Ελλάδα, δεν είναι μεγάλο κομμάτι της πίτας της συνολικής οικονομίας της Ευρωζώνης, Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει ό,τι κι αν συμβεί. Δεν βλέπω μεταδοτικότητα».

Είπε πως αυτόν τον κίνδυνο τον αντιμετώπισε η Ευρώπη το 2010, με τις αλλεπάλληλες αρνητικές εξελίξεις στην Μάλτα, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιταλία, που αύξησαν τα σπρεντ των ομολόγων διαφόρων χωρών.

«Δεν συμβαίνει κάτι τέτοι τώρα. Δεν υπάρχει μεταδοτικότητα. Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι δεν θα συμβεί. Δεν θα υπάρχει σοβαρή ζημιά για την παγκόσμια οικονομία».

Στο ερώτημα της παλαίμαχης δημοσιογράφου Λούση Κομισάρ, ποια είναι η ηθική διάκριση μεταξύ της υποχρέωσης της Ελλάδας να ξεπληρώσει δάνεια που διαπραγματεύθηκαν παλαιότερες διεφθαρμένες κυβερνήσεις και της υποχρέωσης της Γερμανίας να αποπληρώσει το δάνειο που η ναζιστική κυβέρνηση απέσπασε εκβιαστικά από την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε έδωσε και πάλι μια μακροσκελή απάντηση.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι αν προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν καλύτερη νομιμοποίηση από τη σημερινή. Συμβαίνει πάντα στις δημοκρατίες. Ο λαός εκλέγει βουλή ή πρόεδρο κι αυτή είναι η κυβέρνησης. Η επόμενη πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της προηγούμενης. Αλλιώς είναι δύσκολο να έχεις έναν πολιτισμένο κόσμο».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ή όχι διεφθαρμένες δεν είναι θέμα που θα κρίνουν άλλοι κι ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά κράτη-μέλη.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δάνεια που δόθηκαν», επανέλαβε, «αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Πρόσθεσε ότι από την ημέρα της ένταξής της στην Ευρωζώνη η Ελλάδα απολάμβανε χαμηλότοκο δανεισμό.

«Δεν αξιοποίησης αυτή την ευκαιρία για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, πράγμα που ήταν κι η λογική για την ένταξη στην Ευρωζώνη».

Είπε ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις με την περίοδο των Ναζί , ενώ πρόσθεσε πως από το 1945 η Γερμανία δεν είχε πλήρη κυριαρχία, την οποία ανέκτησε πλήρως τον Οκτώβριο του 1990.

«Αισθάνομαι έντομα υπεύθυνος για την κληρονομιά της Γερμανικής ιστορίας. Ομως δεν μπορείς να αναμείξεις το ένα με το άλλο. Εχουμε διεθνές δίκαιο, έχουμε διεθνή δικαστήρια. Αποδεχόμαστε όλες τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, ακόμη και του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου», είπε, αφήνοντας αιχμή κατά των ΗΠΑ που δεν αποδέχεται τις αποφάσεις του.

Σε ερώτημα αν μέσω της τρόικας θα μπορούσε να ασκηθεί επιρροή σε χώρες όπως η Ελλάδα κι η Ιταλία για περιστολή μεγάλων κυβερνητικών δαπανών, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι κι οι αμυντικές δαπάνες, ο κ. Σόιμπλε είπε πως όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις λένε πως δεν είναι έτοιμες να περικόψουν τις αμυντικές δαπάνες, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους εξοικονόμησης πόρων.

Στη συνέχεια έφυγε από το θέμα και αναφέρθηκε στην πορεία προόδου του ελληνικού προγράμματος.

«Το σημαντικότερο που πέτυχαν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν η μείωση των μισθών. Και μειώνοντας τους μισθούς αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα. Παρατηρώντας τι συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια στην ελληνική οικονομία, θα δείτε ότι επανέκτησε μέρος της ανταγωνιστικότητάς της. Κι έτσι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το τελευταίο έτος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες κατέστρεψαν αυτή την εξέλιξη. Είναι τραγικό. όμως το είχαν πετύχει. Κι οι προοπτικές της αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν πάρα πολύ θετικές. Με μείωση μισθών, όμως παρά ταύτα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να πληρώσουν την Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε στις συζητήσεις που γίνονται στη Γερμανία πάντοτε ζητούσε από την κοινή γνώμη της χώρας του να είναι λίγο περισσότερο γενναιόδωρη με τον ελληνικό λαό, γιατί το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

«Δεν είναι θέμα της ψήφου και της ευθύνης του ελληνικού λαού, αλλά θέμα διαφορετικής παράδοσης και διαφορετικής ιστορικής κληρονομιάς».

Ο Γερμανός υπουργός παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ. μόνο στα τέλη της δεκαετία του 1970, στο όνομα των κανόνων του δικαίου και για να γίνει δημοκρατία. Κι αυτά πρέπει να τα έχετε υπόψη».

Πάντως ο κ. Σόμπλε έδειξε να συμφωνεί στην ανάγκη περικοπής του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα.

«Ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα η αναλογία των δημοσίων υπαλλήλων με τον πληθυσμό της είναι υψηλότερη από περιοχές της Ευρωζώνης».

Ενώ καταλήγοντας άφησε αιχμή για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Ελληνας συνάδελφος και φίλος μου Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι επίσης στην Ουάσιγκτον αύριο. Θα πρέπει λοιπόν να συζητήσετε μαζί του, να περικόψει περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες. Θα ήταν μια καλή ιδέα για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος», είπε ειρωνικά και γελώντας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η παρουσίασή του κ. Σόμπλε περιείχε και σύντομη αναφορά για την Κύπρο – στο πλαίσιο γενικότερης εκτίμησης για την πορεία της Ευρωζώνης – λέγοντας ότι «βελτιώθηκε και έχει ανακάμψει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν».

«Η Ευρωζώνη ως σύνολο δεν θα είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, όμως θα συνεισφέρει σημαντικά στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Κείμενο: Αποστόλης Ζουπανιώτης-greeknewsonline.com