Τι λέει ο καθηγητής Ε. Λέκκας για τους σεισμούς που ταρακουνάνε από χθες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό έντασης 6,1 Ρίχτερ που έγινε χθες στις 21.07 το βράδυ.

Όπως ήδη έχουν επισημάνει οι σεισμολόγοι, η μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα ήταν κάτι το αναμενόμενο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, που είναι στην Κρήτη, είπε μεταξύ άλλων:

“Το ιστορικό της περιοχής που έδωσε χθες βράδυ τα 6,1R δεν είναι και τόσο θετικό, είναι αρνητικό, από την άποψη ότι κατά μήκος του σεισμικού τόξου έχουμε ιστορικές καταγραφές με πολύ μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 7 βαθμών.

Χθες κινητοποιήθηκε άμεσα η κρατική μηχανή με προεξάρχοντα τον ΟΑΣΠ που ήρθε σε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή με όλους τους φορείς της Πολιτείας, την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους, όπως επίσης και με τα Δωδεκάνησα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ζημιές γεγονός που μας οδηγεί σε πάρα πολύ θετικά συμπεράσματα. Το πρώτο ότι είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι σε τοπικό, Περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, και ο βαθμός ετοιμότητας είναι πάρα πολύ υψηλός. Χθες βράδυ η αντίδραση μας ήταν άμεση, και ο σεισμός ήταν μια άσκηση σε πραγματικές συνθήκες.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλήρης και είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι δεν υπήρχαν ζημιές σημαίνει ότι το δομημένο περιβάλλον της Ελλάδας της Κρήτης των Δωδεκανήσων είναι τέτοιο ούτως ώστε να ανταπεξέρχεται σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς και αυτό προήλθε μετά από προσπάθειες δεκαετιών από τον ΟΑΣΠ για την κατάρτιση των αντισεισμικών κανονισμών με την συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων» και πρόσθεσε: « Έχουμε λοιπόν ένα αντισεισμικό σχεδιασμό και κανονισμό από τον οποίο προκύπτουν ασφαλή κτίρια και υποδομές και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη. Μεταξύ ΟΑΣΠ-Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων υπάρχει άριστο επιχειρησιακό επίπεδο επικοινωνίας, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που μιλήσαμε τηλεφωνικά άμεσα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Στο συντονιστικό σήμερα συζητάμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την απόκριση του κρατικού μηχανισμού”.

https://www.youtube.com/watch?v=vdzFKgAGU8c

Μέχρι το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 50 σεισμοί ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, με 12 να είναι οι πιο ισχυροί καθώς είχαν ένταση από 4 έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: CretaPost