Αυστραλός συγγραφέας καλεί την κυβέρνηση Άμποτ να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων

Paul Monk: Αναγνωρίστε την εθνοκάθαρση των Ελλήνων-

Η Αυστραλία οφείλει να συμβάλει στη «διαδικασία αναγνώρισης της αλήθειας και συμφιλίωσης σχετικά με την εθνοκάθαρση που διέπραξε η Τουρκία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος των Ελλήνων».

Αυτό υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα «The Age» της Μελβούρνης ο γνωστός συγγραφέας και πρώην αναλυτής διεθνών θεμάτων, Paul Monk.

Ο αναλυτής, καταγράφει συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία ο ελληνικός πληθυσμός υπέστη «εθνοκάθαρση», ενώ στην περίπτωση των Αρμενίων και των Ασσυρίων πρόκειται για ‘γενοκτονία’, και διατείνεται ότι πολλές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της αυστραλιανής διστάζουν να «πουν τα πράγματα με το όνομά τους» για να μην «προσβάλουν» την τουρκική κυβέρνηση για κάτι που συνιστά «αδιαμφισβήτητη αλήθεια».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι καλές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να βασίζονται στην άρνηση των γεγονότων αλλά στην αλήθεια για τις «φρικαλεότητες που διεπράχθησαν στο όνομα της θρησκείας και της διατήρησης της αυτοκρατορίας, ώστε στο μέλλον να αποτρέπονται και να τιμωρούνται τέτοιου τύπου εγκλήματα».

Τονίζει, δε, ότι η παραδοχή της αλήθειας δεν έχει να κάνει με την απόδοση ευθυνών στις σημερινές κυβερνήσεις και στους πολίτες, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για τη Γερμανία είτε για την Ιαπωνία, αλλά με την αναγνώριση της αλήθειας και τη «συμφιλίωση».

Υπενθυμίζεται δε και η σχετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία υπερψηφίστηκε, δεδομένης και της φετινής επετείου των εκατό ετών από τις «σφαγές σε βάρος των Αρμενίων το 1915, στην προσπάθεια «παρότρυνσης της τουρκικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ιστορική συγκυρία για αναγνώριση της γενοκτονίας και συμφιλίωση με το λαό της Αρμενίας».