Διατηρείται ο «κουκουλονόμος» μόνο για υποθέσεις ληστειών

Αθήνα

Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος την τροπολογία που κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του λεγόμενου «κουκουλονόμου» με εξαίρεση τις υποθέσεις ληστείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος   (Φωτογραφία:  Intime )

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος (Φωτογραφία: Intime )

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε σχετικά ότι το στοιχείο της επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά την κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου κατά την τέλεση αδικημάτων θα διατηρηθεί στις περιπτώσεις ληστείας. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητοτάκης διατυπώνοντας τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης «αν δέχεστε ότι δρα αποτρεπτικά στην ληστεία η διάταξη για την κουκούλα, δεν σας ενδιαφέρει να λειτουργεί αποτρεπτικά και για την μολότοφ;».

Όσον αφορά την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέταση DNA κατά την ποινική διαδικασία, ο κ. Παρασκευόπουλος την έκανε εν μέρει δεκτή λέγοντας ότι η υποχρεωτικότητα θα παραμείνει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εγγυήσεις κατά την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες. Όπως είπε «πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», αλλά συμφώνησε με την άποψη των βουλευτών ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος με νομοτεχνικές βελτιώσεις που επέφερε στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο στο οποίο εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού, θεσπίζεται το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») και επιπλέον προβλέπεται ότι η γνωμάτευση γιατρού των φυλακών αντικαθίσταται από την γνωμάτευση του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η ΝΔ επιμένει στις αντιρρήσεις της και για τον λόγο αυτό αναμένεται να υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας τόσο για το άρθρο που αφορά τον Σ. Ξηρό, όσο και για τις τροπολογίες.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξισώνει την τρομοκρατία με τις μορφές κρατικής παρέμβασης, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ταύτισε τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν που προσήλθαν στην Βουλή για να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση και μοίρασαν στο προαύλιο κείμενο κατά της ρύθμισης για κατ’ οίκον περιορισμό του Σ. Ξηρού, με τους αντιεξουσιαστές που πρόσφατα εισέβαλλαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου πετώντας προκηρύξεις για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε πει (το βράδυ της Πέμπτης) ότι και οι δυο πλευρές άσκησαν το συνταγματικό τους δικαίωμα, προκαλώντας την οργή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος της είπε ότι εξισώνει τους θύτες και τα θύματα της τρομοκρατίας και ότι επιπλέον οι συγγενείς των θυμάτων προσήλθαν στην Βουλή έχοντας επίσημη άδεια.

«Δεν είναι δυνατόν στο πάθος της αντιπαράθεσης να δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, ενώ απαντώντας στην κριτική για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ είπε ότι «είμαστε στην Ευρώπη η χώρα στη οποία έχουν γίνει οι λιγότερες προβληματικές καταστάσεις, αποδράσεις και παραβιάσεις κρατουμένων».

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα έδωσε διευκρινίσεις όσον αφορά την συνάντηση που είχε με τον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν Δ. Κουφοντίνα, ενώ εκείνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λαμίας. Όπως είπε η κ. Λέβα η συνάντηση αυτή έγινε «παρεμπιπτόντως», όταν επισκέφθηκε το νοσοκομείο μαζί με άλλα μέλη της κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Newsroom ΔΟΛ