Η Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της SkyGreece Airlines

Της Άννης Καρολίδου

Η SkyGreece Airlines, είναι η εταιρεία, η ελληνική, η πρώτη μετά το 2009 και την ιστορική Ολυμπιακή, που ξανασυνδέει την Ελλάδα με τη βόρειο Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Οι ομογενείς που τη δημιούργησαν απέδειξαν την πίστη και την αποφασιστικότητα στο όραμά τους και το  έκαναν πράξη επενδύοντας ως σήμερα περί τα 40 εκατ. δολάρια, με σκοπό την τακτική και όχι εποχική και «ευκαιριακή» σύνδεση της Ελλάδας με τη βόρειο Αμερική, με σχέδιο μέσα στο 2016 να προσθέσουν το Σικάγο και τη Βοστώνη στο πτητικό τους πρόγραμμα από την Αθήνα και, σε επόμενη φάση, τη Νότια Αφρική αλλά και ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Η SkyGreece, μέσα στο Μάιο ανοίγει τα φτερά της, με τον «Ταξιάρχη» πρώτα και μετά τον «Άγιο Δημήτριο», συνδέοντας την Αθήνα, στις 17 Μαΐου, με Τορόντο και Μόντρεαλ, ενώ στις 21 Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση από Θεσσαλονίκη για Τορόντο, με σύντομη στάση στη Βουδαπέστη.
Με το που βγήκε το πρόγραμμα πτήσεων της SkyGreece στον αέρα, πριν δέκα ημέρες δηλαδή, έγιναν 2.200 κρατήσεις θέσεων σε διάστημα μιας εβδομάδας από τον Καναδά, ενώ οι καθημερινές επισκέψεις στο site της εταιρείας, φτάνουν κοντά τις 2.500.
Τα σχέδια και ο προγραμματισμός της SkyGreece παρουσιάστηκαν σήμερα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης και στην οποία παρόντες ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης,  εκπρόσωποι φορέων, όπως και δεκάδες επιχειρηματίες του τουρισμού.
Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, πατήρ Νικόλαος Αλεξανδρής, η SkyGreece, είναι ένα ξέσπασμα του ελληνισμού της Αμερικής και δημιουργήθηκε για μείνει και να αναπτυχθεί, κάτι που αποδεικνύεται και με την απόφαση των μετόχων της να αγοράσουν και όχι να μισθώσουν το πρώτο αεροσκάφος, τον «Ταξιάρχη».
Με την ελληνική σημαία στο ουραίο πτερύγιο και τις σφραγίδες τριών οργανισμών για την ασφάλεια πτήσεων , της ευρωπαϊκής ΕΑSA , της USA FAA και της CANADA  CTA, η SkyGreece , μέσα στον Ιούνιο, στις 19 του μήνα, θα κάνει και το πρώτο της ταξίδι από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη. 
Η εταιρεία σκοπό έχει να κάνει τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς στο δίκτυο των συνδέσεών της, με την ολοκλήρωση και της επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10/28 στο τέλος του 2016.  Άλλωστε η SkyGreece ετοιμάζεται, μέσω συνεργασιών με άλλους αερομεταφορείς, όπως ήδη συμφώνησε με τη βουλγαρική B&H Airlines, να εμπλουτίσει το πρόγραμμα των πτήσεών της, αξιοποιώντας το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Οι προοπτικές για την εταιρεία εκτιμάται ότι είναι ευοίωνες καθώς μόνο ο ελληνικός του Καναδά φτάνει στις 400.000 άτομα, ενώ το 60% το ελληνισμού στο Τορόντο, είναι από Μακεδονία και τη βόρειο Ελλάδα. Επιπλέον, πέραν του ελληνισμού της Νέας Υόρκης, περί τις  500.000 Έλληνες ζούνε στο Σικάγο και άλλες 200.000  ζούνε στη Βοστώνη.
Αλλά, όπως τονίστηκε, η SkyGreece, θα επιδιώξει, πέραν των ομογενών, να προσελκύσει πελάτες και από άλλες εθνότητες που ζούνε στη βόρειο Αμερική, βαλκάνιους αλλά και Ούγγρους,  μετά το κλείσιμο της MALEV, καθώς θα κάνει πτήσεις όχι μόνο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και από Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστη.
Τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, παρουσίασε ο εμπορικός διευθυντήςΙωάννης Παπασλάνης. Η SkyGreece διαθέτει ήδη τον «Ταξιάρχη», ένας Boeing 767/300, των 274 θέσεων και έχει μισθώσει με leasing και ένα Airbus A340/300, των 300 θέσεων, ενώ σχεδιάζει την αύξηση του στόλου της άμεσα.
Στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει ασφάλεια στους επιβάτες, άνεση και ελληνική φιλοξενία,  αλλά και ειδικές προσφορές, είτε αυτοί ταξιδεύουν στη διακεκριμένη, στην διακεκριμένη οικονομική ή στην οικονομική θέση.
Υπεύθυνος του πτητικού προγράμματος της SkyGreece αλλά και κυβερνήτης της πρώτης πτήσης από Αθήνα για Τορόντο, θα είναι ο πιλότος Βασίλειος Δόριζας, ο ίδιος πιλότος που προσγείωσε το αεροπλάνο της ΟΑ, που στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, έκανε την τελευταία πτήση από Τορόντο για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο κ. Δόριζας τόνισε ότι η SkyGreece δίνει τεράστια σημασία στην ασφάλεια και σε κάθε πτήση, στο πιλοτήριο, θα υπάρχουν δύο κυβερνήτες και ένας συγκυβερνήτης, έμπειροι πιλότοι με συνολικό χρόνο πτήσεων κοντά στις 50.000 ώρες.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε, να αξιοποιηθεί ευρύτερα η λειτουργία της SkyGreece  κι αφού έτσι θα έρθουν πιο κοντά οι απόδημοι, να παραχωρηθεί το «παλατάκι», για να εγκατασταθεί σε αυτό η έδρα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, πρότεινε τη συνεργασία για τη διοργάνωση fam και press trips, για την προβολή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας σε Καναδά και Αμερική, καθώς μάλιστα το 2016 θα είναι «επετειακό έτος Αριστοτέλη», χρονιά κατά την οποία θα γιορταστούν τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου. Η συνεργασία αυτή, όπως φάνηκε, ενδιαφέρει και τις δύο πλευρά και τους τουριστικούς πράκτορες.
Πηγή: voria.gr