Έληξε η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έληξε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από 19 ημέρες και μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται περιμετρικά του κτηρίου.

Η αστυνομία κάλεσε τους αντιεξουσιαστές να αποχωρήσουν, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αστυνομικοί μπήκαν στο κτήριο από την πλαϊνή είσοδο, παρουσία εισαγγελέα, και ξεκίνησε η επιχείρηση.

Οι 14 αντιεξουσιαστές -επτά γυναίκες και επτά άνδρες- που παρέμεναν στο κτήριο, προσήχθησαν και οδηγήθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας με χειροπέδες.

Στο σημείο βρίσκονται ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διοικητικοί υπάλληλοι και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από τον έλεγχο που έγινε δεν διαπιστώθηκαν καταστροφές στο κτήριο.

Όση ώρα ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας, ομάδα νεαρών είχε συγκεντρωθεί έξω από το ΕΚΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης στους αντιεξουσιαστές.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Για καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου η οποία είναι καταδικαστέα μιλά ο Νεολαίατου ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ και το τέλος της κατάληψης από αντιεξουσιαστές.

«Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου (…) και ως τέτοια είναι καταδικαστέα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους Νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ «η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται».

Το κείμενο καταλήγει: «Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει».

Newsroom ΔΟΛ