Στο προσκήνιο ξανά ο ομογενής γερουσιαστής και πρώην υπουργός Α. Σινοδινός

Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι, ο ομογενής γερουσιαστής του Κόμματος Φιλελευθέρων, Α. Σινοδινός, εξαιτίας της πιθανής υποβάθμισης της δύναμης του Ανεξάρτητου Συμβουλίου κατά της Διαφθοράς, το οποίο έφερε στην επιφάνεια το ρόλο του ως διευθυντή της εταιρίας Australian Water Holdings, που κατηγορείτο για διαφθορά.

Ειδικότερα, ο Robert Newlinds, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ομοσπονδιακού βοηθού θησαυροφυλακείου, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο, υποστηρίζει ότι ο κ. Σινοδινός “είδε το όνομά του να κηλιδώνεται από ένα όργανο το οποίο, όπως αποκαλύπτεται τώρα, δεν είχε τη δικαιοδοσία να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη. Ελπίζω αυτό να αναγνωριστεί το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει ο κ. Σινοδινός να συνεχίσει τη ζωή του”.

Ως γνωστόν, το εν λόγω σκάνδαλο είχε σοβαρές επιπλοκές στην πολιτική πορεία του ομογενή γερουσιαστή.

Δεν πάει πολύς καιρός που έχαιρε της εκτίμησης όλων των πολιτικών ανεξάρτητα σε ποια πλευρά ανήκαν. Τον θαύμαζαν, κυρίως, για την ευφυΐα του και τις οργανωτικές του ικανότητες.

Ο 57χρονος πολιτικός ήταν από τους πλέον συμπαθείς στον πολιτικό χώρο. “Έντιμος και ηθικός”, έχει πει η Kate Camell, διευθύνων σύμβουλος του Αυστραλιανού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας. “Πράγμα που κάνει την όλη υπόθεση που τον βαρύνει απίστευτη.

Ήταν από τα τελευταία άτομα που περίμενε κανείς να έχει ανάμιξη σε μια τέτοια υπόθεση”.

Η υπόθεση αναφέρεται στην ομιχλώδη συμπεριφορά της ιδιωτικής εταιρίας Australian Water Holdings της οποίας ο Σινοδινός ήταν διευθύνων σύμβουλος το 2011, πριν την είσοδό του στη Γερουσία. Η κυρίως έρευνα αναφέρεται στο αν είχε καταφέρει, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του να εξασφαλίσει κυβερνητικό συμβόλαιο ύψους $1 δις από το οποίο ο ίδιος θα έβαζε στην τσέπη του $20 εκ.

Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται σε παράνομες δωρεές στο Φιλελεύθερο κόμμα της Ν.Ν. Ουαλίας, από επενδυτικές εταιρίες, όταν ο Σινοδινός ήταν ταμίας και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής. Και στις δύο περιπτώσεις δήλωσε άγνοια, λέγοντας ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για όλα αυτά τα οποία, σημειωτέον, γινόταν κάτω από τη μύτη του και μπροστά στα μάτια του.

Ως γνωστόν, ο Σινοδινός βρίσκεται στα πίσω έδρανα του Κοινοβουλίου από τον Μάρτιο, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του ομοσπονδιακού βοηθού Θησαυροφύλακα της κυβέρνησης Abbott. Εάν θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες και θα επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική αρένα, θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί τώρα με την υπόθεση της υποβάθμισης του Ανεξάρτητου Συμβουλίου κατά της Διαφθοράς.