Δήμαρχοι προς Κυβέρνηση: “Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;” Κοινό μέτωπο με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και της περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων και καλούν τα μέλη τους να μην εφαρμόσουν το επίμαχο μέτρο.

Ειδικότερα, έντονα αντέδρασαν οι δήμαρχοι κατά την έκτακτη συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προκειμένου να οργανώσουν σχέδιο… αντίδρασης στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτός από την “έκρηξη” της αντιπολίτευσης, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των… άμεσα ενδιαφερομένων, των δήμων της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιείται αυτή την ώρα συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ούτως ώστε να βρεθεί κοινή γραμμή αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με την ΚΕΔΕ να καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων.

“Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να….”

Αυτό πρόλαβε μόνο να πει ο Δημήτρης Μάδρας πριν ακολουθήσει… το χάος στην αίθουσα, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων: “Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;”.

Μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ
Μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ

Όταν ο κ. Μάρδας…. κατάφερε να ακουστεί ξανά, ανέφερε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες, δήλωση που προκάλασε νέες έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, οι οποίοι ανέφεραν ότι “τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε“.

Διευκρινίσεις

Στην προσπάθειά του να… κατευνάσει τα πνεύματα, ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:

Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών

Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. 

Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%. 

Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.

Το ΦΕΚ της... επίμαχης ΠΝΠ
Το ΦΕΚ της… επίμαχης ΠΝΠ

Ακόμη, η Ένωση προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Μαζική αντίδραση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας πως πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Ένταση επικράτησε στην αίθουσα όταν τοποθετήθηκε ο Δημ. Μάρδας
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα
Πριν την... "καταιγίδα"
Ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Μάρδας πριν την συνεδρίαση
Στιγμές πριν την έναρξη της συνεδρίασης
Αύριο στην Βουλή

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος” (Α41)».

Αντίδραση και από τις Περιφέρειες
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο έχουν αυτή την ώρα και οι περιφερειάρχες, ενώ την ΠΝΠ κατήγγειλε με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα ζητήσει ακύρωση της ΠΝΠ, αναστολή εφαρμογής της, καθώς και προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης.Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, με την ΠΝΠ σταματούν ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζεται η Αυτοδιοίκηση σε «παύση πληρωμών». «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της Αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας» δήλωσε.