21 Απριλίου 1967: “στρατιωτικό πραξικόπημα”

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απριλίου 1967, εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό και ως «Χούντα των Συνταγματαρχών», κατά παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 – 1974).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Το στυγερό έγκλημα κατά της Δημοκρατίας, που συντελέσθηκε την 21η Απριλίου 1967, πρέπει να μείνει, στο διηνεκές, ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα. Ένα στίγμα που διδάσκει, πρωτίστως, την αξία της Δημοκρατίας», επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, η Δημοκρατία από τη φύση της, είναι εύθραυστο θεσμικό και πολιτικό αγαθό, του οποίου η προστασία απαιτεί ακατάπαυστη εγρήγορση κατά συνείδηση.

Επίσης, υπογράμμισε πως οι κίνδυνοι για την Δημοκρατία «όχι μόνο υφίστανται αλλά και μεταλλάσσονται πρωτεϊκώς, κατά τρόπο που καθιστά τις επιπτώσεις τους δυσμενέστερες».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα κατά καιρούς τραύματα στο σώμα της Δημοκρατίας κατέστησαν για τον Ελληνισμό εν γένει τραύματα εθνικά, των οποίων η πλήρη επούλωση δεν έχει επέλθει ακόμη.